Alen Mikulić iz Biograda na Moru na svečanosti povodom 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik

Malo je onih koji s ponosom danas mogu reći da su bili prvi hrvatski redarstvenici. Alen Mikulić iz Biograda na Moru jedan je od njih. Doprinos njegove postrojbe „Prvi hrvatski redarstvenik“, prve oružane postrojbe u Domovinskom ratu, teško se može sažeti u nekoliko rečenica.

Naime, na poziv pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana dana 5. kolovoza 1995. godine u Zagrebu, u Policijskoj akademiji, okupilo se 1847 mladića iz cijele Hrvatske i dijelom iz Bosne i Hercegovine kako bi se stavili na raspolaganje tada novoizabranoj demokratskoj Vladi Republike Hrvatske radi dopune krnjeg sastava tadašnjeg MUP-a s ciljem kako bi štitili ustavno-pravni poredak.

Od prvih hrvatskih redarstvenika nastala je kasnije sva hrvatska vojska i policija, prva gardijska brigada Tigrovi, Rakitje, Lučko i druge. Oni su bili okosnica, prvi počeci stvaranja Hrvatske vojske i policije. Prvi poginuli policajac u Domovinskom ratu je iz njihovih redova, a to je prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović, poginuo 31. ožujka 1991. godine, na „Krvavi Uskrs“. Prvi poginuli u Dalmaciji je također prvi hrvatski redarstvenik, Franko Lisica, poginuo u Polači, 2. svibnja 1991. godine.

Ove godine Udruga Prvi hrvatski redarstvenik obilježila je jubilarnu, 30. obljetnicu, okupljanja dragovoljaca za tečaj Prvi hrvatski redarstvenik i ustrojavanje postrojbe. Svečanost obilježavanja ove važne obljetnice održala se u utorak, 4. kolovoza 2020. godine u Zagrebu, u Policijskoj akademiji, sa svim mjerama u skladu s aktualnom pandemijom koronavirusa i prema preporukama nacionalnog Stožera.

I aktualni predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, iskazao je svoje poštovanje Prvim hrvatskim redarstvenicima te zahvalu za rad Udruge Prvi hrvatski redarstvenik te je donio odluku da prvu ratnu postrojbu MUP-a Prvi hrvatski redarstvenik odlikuje odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog. Također je prihvatio poziv Udruge i  sudjelovao na svečanom obilježavanju ove obljetnice, na kojoj su članovima dodijeljene i prigodne značke.

Alen Mikulić objavio je na svom Facebook profilu fotografije sa svečanosti, fotografije susreta sa svojim suborcima i jednu s Tomom Medvedom, ministrom hrvatskih branitelja, koje smo preuzeli za naslovnicu.

Prvi hrvatski redarstvenik Alen Mikulić danas je u Biogradu na Moru prometni redar, jedini u Zadarskoj županiji i šire. Osposobljen je iz područja sigurnosti cestovnog prometa, taktike i metodike postupanja u nadzoru i upravljanju prometom na cestama, prekršajne odgovornosti, kao i osnove komunikacijske kulture. Već osmu ili devetu godinu u službi je Grada Biograda na Moru i velika pomoć biogradskoj policiji i gradskom poduzeću Bošana d.o.o. zaduženom za parkirališta i premještanje nepropisno parkiranih vozila.