VIDEO: Pogledajte film o pobjedničkoj VRO Oluja koji je nagrađen u SAD-u

Povodom 25. obljetnice slavne i velebne vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Hrvatski filmski Institut daruje hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu američko-hrvatski dokumentarni film “Operacija Oluja”…

Na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u, WorldFest Houston, film je dobio dvije nagrade: Silver Remi Award. Za režiju, Nikola Knez, i za scenarij dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan.

“Operacija Oluja” bila je odlučna bitka hrvatskog obrambeno-oslobodilačkog rata za nezavisnost i cjelovitost hrvatske države u kojoj su Hrvatska vojska i policija porazile srpskog agresora te s njim i velikosrpsku politiku koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević.

“Oluja”, koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995. ,označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugoga svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog obrambenog Domovinskog rata.

Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te vrlo precizno isplanirane i savršene vojne operacije, i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za mir.

Prigodom uspješnog završetka VRO “Operacije Oluja” prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman rekao je: “Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.”

U vječni spomen na sve hrvatske branitelje i velika im hvala za trud, krv, znoj, rad, hrabrost, znanje i ogromnu žrtvu koju su podnijeli za svoju domovinu  te omogućili rođenje Hrvatske, slobodne, samostalne i nezavisne države.

POGLEDAJTE FILM – “OPERACIJA OLUJA”:

Izvor: Braniteljski portal