Pa dobro, tko tu koga laže?! Čuvanje mjesta u biogradskom vrtiću ipak ćete plaćati!

U četvrtak, 14. svibnja 2020. godine održana je prva uopće elektronička sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, zbog čega je dobila epitet povijesna.

Kako je Zadarski list jedini pisani i elektronički medij koji je uživo i putem videokonferencije nazočio ovom povijesnom događaju, upitali smo 15. svibnja njihovog novinara Velimira Brkića hoće li se za djecu izvan vrtića plaćati za čuvanje mjesta u gradskom vrtiću, budući da o tome problemu nije pisao u svome izvješću koje je u međuvremenu objavljen na stranicama spomenutog medija.

Evo što nam je tada odgovorio.

„Na početku sjednice amandmanom HDZ-a ukinuto je plaćanje roditelja/staratelja djece upisane u dječji vrtić za čuvanje mjesta. Provjerio sam još s Drinom.“

Nakon toga je Zadarski list k tome još objavio i članak pod naslovom: „Lijepa vijest – Virtualnom odlukom Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru: Za djecu koja su kući neće se plaćati 350 kuna mjesečno za čuvanje mjesta u vrtiću“.

Drina Bešenić je pritom ovome mediju izjavila:  „Znači, roditelji čija su vrtićka djeca kod kuće neće plaćati 50 posto participacije kako je bilo predloženo za virtualnu sjednicu. Odluka o plaćanju 50 posto participacije nije ni dana na usvajanje već je usvojen predloženi amandman s kojim nema plaćanja vrtića za djecu koja su nakon uspostave rada DV Biograd ostala kod kuće“, pojasnila je Bešenić te je nastavila:

„Istaknula bih da od 16. ožujka 2020. godine, od dana od kada vrtić ne radi i djeca nisu u vrtiću nema plaćanja roditeljske participacije u iznosu od 700 kuna. A od 11. svibnja 2020., i ponovnog početka rada vrtića participaciju plaćaju samo roditelji kojima su djeca u vrtiću, a za one koji su kod kuće nema nikakve participacije.“, poručila je Drina Bešenić, v.d. gradska pročelnica.

No ovih dana roditelji su nam pokazali uplatnicu za svibanj na iznos od 175 kuna za čuvanje mjesta u vrtiću. Uplatnicu je „online“ putem poslala Ivana Vanjak iz biogradske gradske Uprave.

Prisjetimo se. Temeljem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, Stožera civilne zaštite Zadarske županije i prema Naputku predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez sredinom ožujka donio je odluku da se Dječji vrtić Biograd, matični u ulici Marina Držića s pripadajućim područnim vrtićima na Torovima/Kosi i Adria, od 16. ožujka 2020. godine privremeno zatvori. U razdoblju dok je trajala privremena obustava održavanja redovitih programa odgojno-obrazovnog rada, Dječji vrtić Biograd osiguravao je potrebno dežurstvo u svojim prostorijama za djecu čiji roditelji zbog radnih obveza nisu bili u mogućnosti brinuti o njima, niti su ih imali kome povjeriti na čuvanje. Roditelji i skrbnici djece upisane u Dječji vrtić Biograd tako u razdoblju od 16. ožujka do 11. svibnja 2020. godine, dakle dok djeca nisu boravila u prostorijama vrtića, nisu plaćali punu roditeljsku participaciju u iznosu od 700 kuna.

Kako je otprilike stajalo u najavi prve elektroničke sjednice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, nakon ponovne uspostave redovnog rada vrtića od 11. svibnja trebalo je doći do  promjene. Za upisanu djecu koja od toga dana borave u vrtiću roditelji ili skrbnici plaćali bi puni iznos participacije, a za onu izvan vrtića, odnosno onu djecu koja sukladno preporukama nadležnog tijela ne bi pohađali program vrtića i boravili u objektima vrtića plaćali bi upola manji iznos a koji bi se odnosio na čuvanje mjesta u vrtiću.

Zadarski list je objavio DOSLOVNO sljedeće rečenice: „Na virtualnoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. svibnja 2020. godine putem videokonferencije jednoglasno je prihvaćen amandman kojeg je u ime Kluba vijećnika HDZ -a dao Toni Bogdanić, predsjednik Kluba. Na virtualnoj sjednici nazočilo je 11 od 15 vijećnika, kazala je Drina Bešenić, predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Biograd
Amandman glasi: »Nakon ponovne uspostave rada Dječjeg vrtića Biograd roditelji čija djeca sukladno preporukama nadležnog tijela neće pohađati program vrtića neće plaćati čuvanje mjesta u vrtiću«.“

Danas je, mjesec dana nakon ove zavrzlame jedina istina uplatnica koju bi roditelji morali podmiriti do određenog roka, ona za čuvanje mjesta u vrtiću.

I zato s pravom govorimo – pa dobro, tko tu koga laže?!