Potres se osjetio u Biogradu na Moru, seizmolozi javljaju kako je zabilježena serija potresa u okolici Knina

Jutros, 6. veljače 2020. godine u 5 sati i 10 minuta, seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom 23 km sjeverozapadno od Knina.  Magnituda potresa iznosila je  4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI  (pet do šest) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Potres se osjetio na širem području Knina, Gračaca te cijelom obalnom dijelu od Zadra do Šibenika, pa tako i u Biogradu na Moru.  Za sada nemamo podataka o materijalnim štetama.

Dio stanovnika Biograda na Moru ovaj potres je prespavala, a mi koji smo u to vrijeme bili budni čuli smo kako nešto tutnji i potom osjetili lagano podrhtavanje tla.

Nakon navedenog potresa seizmografi Seizmološke službe Hrvatske na istom su području zabilježili još nekoliko naknadnih potresa umjerene jačine. Riječ je o potresima koji su se dogodili u jutarnjim satima: u 7 sati i 16 minuta magnitude 2.8 prema Richteru, u 7 sati i 26 minuta magnitude 2.8 prema Richteru, u 7 sati i 48 minuta magnitude 2.9 prema Richteru te u 8 sati i 16 minuta magnitude 2.9 prema Richteru. Intenzitet tih potresa u epicentru bio je III – IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.

U 12 sati i 14 minuta zabilježili su još jedan slab potres s epicentrom 24 km sjeverno-sjeverozapadno od Knina.  Magnituda potresa iznosila je  2.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III  stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.

Serija potresa u okolici Knina zabilježena je opet u 12 sati 59 minuta – umjeren potres magnitude 3.1 prema Richteru, zatim u 13 sati 17 minuta – slab potres magnitude 2.1 prema Rihteru, u 13 sati 22 minute – umjeren potres magnitude 3.0 prema Richteru, u 13 sati 30 minuta – slab potres magnitude 2.3 prema Richteru, te u 13 sati i 51 minutu – slab potres s epicentrom 20-tak km sjeverno-sjeverozapadno od Knina magnitude 2.2 prema Richteru s intenzitetom u epicentru III stupnja prema Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.

Svi potresi su, dakle, u istom epicentralnom području sjeverozapadno od Knina.

Postoji stranica na kojoj se u svakom trenutku vidi gdje na planetu Zemlji ima potresa i gdje  bi se mogle uočiti neke logičnosti vezane za naš mali dio svemira. U to ime nema bolje stranice od EMSC-CSEM.org.

Slijedite li ovaj link u bilo kojem trenutku tijekom 24 sata dnevno možete vidjeti  u kojem se kutku našeg Planeta odvio nekakav potres i je li nam bio blizu.