U Tkonu sjećanje na nevine civilne žrtve savezničkog bombardiranja

U organizaciji Općine Tkon, u središtu mjesta 2015. godine otkrivena je spomen-ploča nevinim civilnim žrtvama koje su dana 9. rujna 1944. godine stradale prilikom savezničkog bombardiranja Tkona. Spomen-ploču s imenima i prezimenima žrtava postavili su tada mještani Tkona i Ugrinića.

Bio je ovo najtragičniji dan u novijoj povijesti Tkona, kada je u samo jednome danu poginulo 17 mještana. Najmlađoj žrtvi bilo je 13, a najstarijoj 74 godine. Tkon do tada, a ni kasnije, u svojoj povijesti nije zabilježio veću tragediju.

Uz nevine civilne žrtve, nanesena je i znatna materijalna šteta na obiteljskim kućama i na Župnoj crkvi sv. Tome Apostola, gdje je potpuno uništen oltar sv. Tome i tambur te vrh zvonika koji nikada nije vraćen u prvobitno stanje.

Na samu obljetnicu obilaskom spomen obilježja i polaganjem vijenaca načelnik Općine Tkon, Goran Mušćet, i mještani Tkona i Ugrinića prisjetili su se nevinih civilnih žrtava savezničkog bombardiranja i odali im počast.

U „Arhivu Znaci“ koji za izvor koristi „Zbornik dokumenata i podataka o  narodnooslobodilačkom ratu, JUGOSLOVENSKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO U NARODNOOSLOBODILAČKOM RATU, knjiga 1 – maj 1942-februar 1945., tom 10 (strana 159.)“ pronašli smo partizansko  izvješće iz kojeg se točno i precizno, po sastavu posade, vidi tko je uistinu odgovoran za smrt nedužnih civila u Tkonu.

Riječ je o dokumentu od 9. rujna 1944. godine koji nosi naziv „ Izveštaj Komande 1. lovačke eskadrile NOVJ od 9. septembra 1944. o bombardovanju nemačkog štaba u Tkonu na otoku Pašmanu, izviđanju puta Benkovac-Obrovac-Otočac i o pratnji britanskog transportnog aviona“.

Prijepis originalnog dokumenta može se pogledati i na slici ovdje u prilogu:

Izvor: Znaci.net

Fotografija: Općina Tkon