Zatvorilo Ljetno kino Biograd na Moru

Ljetno kino neizostavan je dio kulturne ponude Biograda na Moru. Iza nas ostala su puna tri mjeseca bogatog programa biogradskog Ljetnog kina. Biograd na Moru je uz Opatiju i Dubrovnik među prvim hrvatskim gradovima koji su imali ljetnu pozornicu, pa tu tradiciju treba i dalje nastaviti njegovati, a na onome u zatvorenom prostoru inzistirati.

Biogradska ljetna pozornica na adresi Marina Držića 10, smještena je u prekrasnoj borovoj šumi u neposrednoj blizini mora, svega 10 – ak minuta hoda od centra Biograda. U taj prostor nije se puno financijski uložilo, ali već a prvi pogled jasno je bilo svima da je uredan i brižno njegovan. Stanovnike Biograda na Moru i njihove goste vrlo vjerojatno uz taj mali dio svemira vežu lijepe uspomene i nostalgična sjećanja.

Povremeni izleti u prošlost, kad je sve nekako bilo ljepše i dragocjenije, podižu samopouzdanje, povećavaju optimizam, ali i osjećaj vlastite vrijednosti, makar iz skromnog kuta gledanja da naše generacije nisu sve po Biogradu  uništile i da je nešto ipak ostalo.

Ljubitelji filma, dakle, imali su na ovome mjestu prigodu cijelo ljeto svakodnevno uživati u filmskim projekcijama pod vedrim zvjezdanim nebom, na otvorenom. Od lipnja u programu biogradskog Ljetnog kina bili su zastupljeni gotovo svi žanrovi; obiteljski filmovi, crtići, akcijski filmovi, komedije, filmski hitovi…Za svakoga je tu bilo po nešto. Jedan od najgledanijih filmova ovoga ljeta bio je Vrdoljakov „General“. U Biogradu na Moru pogledalo ga je više od 700 ljudi.

Čarolija gledanja filmova u Ljetnom kinu započinjala bi svaku večer čim se smrači – iza 21 sati i tako sve do 1. rujna. Raspored filmova moguće je bilo pratiti na Facebook stranici Ljetnog kina, kao i prema najavama i plakatima na frekventnijim mjestima u gradu, primjerice uz glavne biogradske prometnice ili plaže.

Cijena ulaznice bila je tek simboličnih 20 kuna i godinama se nije mijenjala. Ljetno kino trebalo je prema planu biti otvoreno do sredine rujna, no ove godine, nažalost, završilo je ove godine ranije sezonu. Posljednji film koji se ondje prikazivao 1. rujna je najnoviji „Kralj lavova“, igrana verzija Disneyeva klasika iz 1994. godine.

Sad nam preostaje odlaziti u kino u Sveti Filip i Jakov ili najbliži CineStar, a to je onaj zadarski u City Galeriji. Iskoristiti prigodu i posjetiti naše domaće mogli smo dok je bilo otvoreno, no sad nam jedino preostaje čekati iduću ljetnu sezonu. Baš tužno, tužno…