TUŽNA OBLJETNICA: Sjećate li se Đurđice Barlović iz „Novih fosila“? Prošlo je 27 godina od njenog preranog odlaska

Nikad prežaljena pjevačica „Novih fosila“, Đurđica Barlović, preminula je 26. kolovoza 1992. godine u 18 sati, na Internom odjelu Opće bolnice u Zadru od posljedica infarkta. Imala je svega 41. godinu. Jedna od najupečatljivijih i najdražih pjevačica cijele Hrvatske i bivše države, Đurđica Barlović zauvijek će ostati zapamćena po pjesmama koje se i dan danas puštaju na radio postajama i rado slušaju.

Anđeoski glas pokazala je svijetu vrlo rano. Svoj prvi pjevački imala je sa svega 13 godina na natjecanju „Djeca pjevaju“. Iako je upisala Srednju građevinsku školu, njezina prava ljubav bila joj je glazba. Nakon završene srednje škole, Đurđica je započela svoju profesionalnu glazbenu karijeru. Redovito je pjevala u programima Tribine mladih uz VIS “Batali”, no najveće uspjehe ostvaruje dolaskom u Nove fosile, grupu koja je nakon dolaska skladatelja Rajka Dujmića i Đurđice Barlović postala jedna od najpopularnijih pop grupa na čitavom prostoru bivše Jugoslavije i šire.

Pjesmom Zdenka Runjića ”Diridonda” na Splitskom festivalu predstavili su se široj publici, a odmah potom uslijedili su i novi albumi koji su se nizali jedan za drugim. Godine 1978. izdaju prvi LP „Da te ne volim“ koji postaje pravi diskografski hit. Pjesme: “Da te ne volim”“Neka vali gingolaju svoje barke”“Sanjaj me”“Nikog nema da mu kažem”“Kaži mi, mama” … nezaustavljivo ih vode k samom vrhu estradnog neba. Svi su ih najbolje upamtili prema pjesmi „E moj Saša“, čiji je refren dugo bio prihvaćen kao svakodnevna fraza. Glas Đurđice Barlović opisivali su kao brokatni tirkiz, zvali su je slavujem koji riječi pretvara u čiste emocije.

Nagli preokret dogodio se 1982. godine kada se Đurđica odlučila povuči iz grupe i posvetit se mirnom obiteljskom životu. Zamijenila ju je Sanja Doležal. Dvije godine kasnije Đurđica je započela solo karijeru, no prerana smrt 26. kolovoza 1992. godine prekinula je sve njezine planove, želje i snove.