Sjećate li se zelenog ruža za usne koji postane crven?

Ruž za usne ilitiga lipstick najvažniji je dio make up-a, a važan kriterij kod izbora njegova je izdržljivost. Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća pojavio se na hrvatskom tržištu kozmetičko čudo – zeleni ruž u kičastom, zlatnom pakiranju, uvezen iz Turske.

Zeleni ruž u zlatnoj ambalaži koji mijenja boju i koji se uvozio iz Turske jedan je od proizvoda dekorativne kozmetike koji je obilježio drugu polovicu osamdesetih godina. Bila je to prava make-up revolucija i mnogi su željeli imati ruž koji je bilo gotovo nemoguće izbrisati s usana.

Kada bi se ovaj zeleni ruž nanio na usne, on bi u roku djelića sekundi promijenio boju, usne bi postale intenzivne crvene ili tamno rozo-ljubičasto-ružičaste boje. Budući je glavni sastojak ovog zelenog ruža pigment odgovoran za promjenu boje, kada ga se nanese na usne nijansa boja je varirala ovisno o ph vrijednosti u dodiru s kožom.

Bio je vrlo postojan, koliko puta ga nanosili, tako bi pojačavali njegovu boju, a na usnama bi mogao ostajati danima. Nije se skidao, nije ostavljao tragove na odjeći.

„Ja sam ga stavila ’87. i još stoji“

Jedan je od brojnih komentara fotografije zelenog ruža danas na društvenim mrežama, koji je svojedobno stekao golemu popularnost i bio jedan, u svoje vrijeme, od najprodavanijih proizvoda. Njegova postojanost danas se prepričava, brojne anegdote skupile su se oko njega. Mnoge mlađe djevojke prolazile su agoniju pokušaja njegova uklanjanja, gdje nisu pomagale ni sapunica, ni voda ni dječje ulje ni bjesomučno trljanje ručnikom.

I danas, tridesetak i više godina kasnije ponovno su se na tržištu pojavile razne varijacije na temu, no ni izbliza nisu stekle toliku popularnost koju je imao zeleni, magični ruž iz ’80.-ih godina prošlog stoljeća.