Preminuo legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković

Tužna vijest za hrvatsku meteorologiju! U ponedjeljak nas je napustio legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Tužnu vijest objavilo je na Facebooku Hrvatsko meteorološko društvo. “Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”, napisale su kolege meteorolozi u objavi.

Milan Sijerković rođen je 5. studenog 1935. u Baošiću, u Boki kotorskoj, preminuo je 10. prosinca 2018. u Zagrebu. Godine 1961. diplomirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Na istome je fakultetu godine 1977. stekao znanstveni stupanj magistra fizikalnih znanosti. Od godine 1963. do umirovljenja neprestance je radio u Državnome hidrometeoroloskom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu, poglavito u prognostičkoj službi, kao prognostičar i voditelj službe. Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Bio je honorarni nastavnik na PMF-u u Zagrebu i član Uredništva časopisa Priroda.
Popularizacijom meteorologije počeo se baviti godine 1964., pišući stručno-popularne članke u dnevnome i tjednom tisku te u brojnim stručnim časopisima. Posebice je zapažena njegova popularizatorska djelatnost u programima Hrvatskog radija i Hrvatske televizije.

Objavio je tri dječje slikovnice (Čudesan svijet oblaka, Mala meteorološka početnica i Čarolije snježne pahulje) te osam stručno-popularnih knjiga (Hrvatski vremenari, Pučko vremenoslovlje, Bura goropadnica, Vrijeme i klima gora i planina, Koprivnica-uzbudljiva vremenska pozornica. Klima s okusom vina, Senj – sunce grije, bura vije, Istarska meteorološka škrinjica).
Za svoj doprinos popularizaciji znanosti dobio je godine 1991. državnu Godišnju nagradu Fran Tućan za popularizaciju znanosti u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Hrvatsko meteorološko društvo, Dalmacija danas, M. Sijerković (2008.): Kad laste nisko lete…knjiga pučke prognoze. Naklada Ljevak, Zagreb, YT