Sudar dva parobroda u Pašmanskom kanalu: Kako je 1930. godine kod Biograda Morosini udario Karađorđa

Ovo je zanimljiva povijesna priča o sudaru brodova, odnosno parobroda Karađorđe i Morosinija u Pašmanskom kanalu kod Biograda, a koji se dogodio 6. srpnja 1930. godine. Brod Karađorđe krenuo je tada u ranim jutarnjim satima iz Kotora na svoju redovitu liniju za Sušak. Kako tada još nije bilo autobusa, aviona i drugih prijevoznih sredstava za putnike, brod je bio jedina linijska veza između jadranskih gradova. Zbog toga su putnički brodovi gotovo uvijek dočekivani svečano uz mnoštvo ljudi, pri dolasku i odlasku.

Dolazak parobroda u Biograd

Tako je i ovom prigodom u Dubrovniku oko 500 putnika čekalo Karađorđa. Bili su to putnici iz Čehoslovačke i Poljske koji su se vraćali svojim kućama s velikog sokolskog sleta u Beogradu. Izlazeći iz gruške luke brod je sirenom pozdravio one koji su ostali na obali i s putnicima krenuo prema zapadu.

Oko dva sata iza ponoći brod je ušao u Pašmanski kanal. Odjednom su putnici na palubi ugledali veliko bijelo svjetlo kako ide prema njima, a potom i crveno i zeleno svijetlo. Potom se čuo i jak zvuk sirene što je bio signal, a značio je „okrećem desno“. Međutim sve je bilo uzalud, Karađorđe se naglo zatresao, a u njegov lijevi bok zario se pramac talijanskog motornog broda Fracesco Morosini.

Sudar parobroda Morosini i Karađorđe u Pašmanskom kanalu 1930. godine

U tom trenutku na brodu je nestalo svjetla, a među putnicima je zavladala panika. No zapovjednik broda Roman Prodan mirno je dočekao nesreću, jer je znao da je plovio po svim pravilima plovidbe svojom rutom. Zamolio je putnike da ostanu pribrani, jer više nije bilo opasnosti niti za njih niti za brod. Nakon toga obratio se i Mariju Olivottiju, komandantu Morsonia, da manevrom “svom snagom natrag” odvoji svoj brod od Karađorđa, što je ovaj i učinio. Potom je uslijedio manevar nasukavanja broda na plićak otočića Bisage. Zahvaljujući smirenosti i snalažljivosti zapovjednika, putnici su bez panike napuštali nasukani brod čamcima za spašavanje, koji su u međuvremenu stigli.

Dokazana krivnja talijanskog broda

U ovoj nesreći stradalo je pet osoba među kojima i dvije članice Sokola iz Češke, dok je sedam putnika bilo teško ranjenih, od kojih su četvoro bilo predstavnici češko-poljskih Sokolova. Karađorđe je u to vrijeme bio vlasništvo Jadranske plovidbe i imao je 55 članova posade. No u vezi ovog sudara ostala je velika sumnja. Tvrdilo se otvoreno u novinama da je talijanski brod namjerno udario Karađorđa, kako bi ga uklonio s te linije, na kojoj je on bio velika konkurencija talijanskom brodu. No, ta tvrdnja i druge slične nisu nikada službeno potvrđene. Na sudu je, međutim, dokazana krivnja talijanskog broda, te je talijansko parobrodsko društvo San Marco platilo Jadranskoj plovidbi odštetu od osam milijuna kuna.

Izvor: Zadarski list