BIOGRAD „U MINUSU“: Nova analiza portala gradonačelnik.hr ukazuje na kontinuirani pad broja prvašića u Biogradu na Moru

Početak nastave u novoj 2018./19. školskoj godini donio je i nova prebrojavanja prvašića. Kao i prethodnih godina, a pogotovo u posljednjih nekoliko otkako smo posebno osjetljivi na temu demografije i negativnih trendova, svaki početak školske godine služi nam i za nova prebrojavanja i potvrđivanje činjenice da Hrvatska izumire i iseljava se…

Brojka kojom se trenutno barata, a iznijela ju je temeljem privremenih podataka sama ministrica obrazovanja, jest da je ove godine u škole upisano oko 500 prvašića manje nego lani, a čak 117 škola nije upisalo niti jednoga.

Shodno tome portal gradonačelnik.hr je ove, kao i prethodne godine, napravio veliko terensko istraživanje kako bi vidjeli kakva je točno situacija po gradovima – gdje je broj prvašića manji, a gdje i za koliko veći nego prošle godine.

U istraživanju gradonačelnik.hr-a su podaci o broju upisanih prvašića ove i prošle školske godine stigli izravno od gradova, odnosno njihovih ureda za društvene djelatnosti i samih škola. Brojke prikupljene direktno od gradova u ovom istraživanju kazuju da je ove godine u prve razrede upisano 695 prvašića manje nego prošle godine. No, taj minus je gotovo dvostruko manji nego što je bio prošlogodišnji, kada je u prve razrede upisano 1173 učenika manje nego 2016. godine. Ove godine veći broj prvašića ima šest gradova manje nego lani, a nas, naravno, zanima gdje smo u toj priči mi odnosno grad Biograd na Moru.

Prema ovogodišnjem istraživanju gradonačelnik.hr-a broj prvašića u Biogradu na Moru u odnosu na prošlu godinu umanjen je za 15. Naime, broj prvašića u 2017./2018. godini u Biogradu na Moru iznosio je 70, a u ovoj, 2018./2019. taj broj iznosi 55, što je pad za 15.

Podaci iz prethodnih istraživanja gradonačelnik.hr-a (onog iz 2017. godine) pokazuju da je Biograd na Moru u 2016./2017. godini imao 83 prvašića, a u 2017./2018. tek za dva manje tj. ukupno 81 prvašića.

Podaci iz navedenih istraživanja govore da je u protekle tri godine i Biograd na Moru nažalost podlegao negativnim trendovima tj. ove brojke očito svjedoče kontinuiranom padu broja prvašića i u našem gradu. S brojke 83 prvašića, koliko ih je bilo upisano 2016./2017. godine spali smo na brojku 55, koliko ih je upisano ove godine. Razlika koju vidimo je 28 ili cijeli jedan razred prvašića manje!

No, ovdje svakako treba naglasiti da ovi podaci ne mogu biti mjerilo za ozbiljne demografske analize i ocjene, jer je broj prvašića u većini gradova uvijek bio podložan oscilacijama, neovisnima o generalnim demografskim trendovima ili kvaliteti života i standardima u samim gradovima.

Sagledamo li širu sliku, tada Biograd bilježi blagi porast. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Biograd je u plusu: ovdje je 2007. godine bilo ukupno 576 učenika, a u 2017. godini 754 učenika, što je rast od šest posto.

Foto ilustracija: Pixabay

Izvor: Gradonačelnik.hr, Državni zavod za statistiku