Uspomena s prošlogodišnjeg Euro vespa festivala 2017. – apstraktna slika Andyja Mikete koja se čuva u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru

Grad Biograd na Moru prošlo ljeto dobio je na dar originalnu sliku čiji je autor Andy Miketa, austrijski umjetnik. Riječ je o jedinstvenom u svijetu umjetničkom djelu izrađenom na prokromskoj ploči dimenzija 3 x 1.5 m, u kombiniranoj tehnici (akril, air brush, nitro sprej i dr.) te je potom cijela impregnirana bezbojnim lakom.

Ova moderna apstraktna slika nema naziv. Obzirom da je riječ o apstrakciji, autor prepušta promatraču naziv slike mašti na volju.

U nazočnosti samog autora Andyja Mikete i Draženka Samardžića, ravnatelja gradskog muzeja, koji je u ime Grada Biograda i primio ovaj dar, zatim nekolicine uzvanika, posjetitelja te brojnih znatiželjnika, domaćih i stranih gostiju, slika je prošlo ljeto u kolovozu svečano otkrivena ispred Zavičajnog muzeja Biograd, gdje je danas izložena i čuva se.

Slika je dar Gradu Biogradu na Moru

Sam tijek izrade slike zahtijevao je opsežne pripreme, jer 25-godišnje kreativno stvaranje Andyja Mikete je Action Painting, koji uključuje cijeli tim ljudi: elektronsku glazbu, DJ-eve, video zid, svjetlosni show, publiku. Konkretno na ovoj slici započetoj tijekom prošlogodišnje manifestacije „Euro Vespa Day’s 2017.“ u Biogradu na Moru surađivali su njegovi vrsni suradnici: Marcus Weiermayer i Stefan Riedmann, poznatiji kao DJ Stefan Rima i El Marques, koji je bio zadužen za specijalne vizualne efekte. Na izradu slike utrošeni su brojni sati rada, a posljednji finiš odvijao se prošlo ljeto u Biogradu na Moru.

Više o tome govori VIDEO koji je nastao u Biogradu na Moru i nalazi se na službenoj stranici ovoga umjetnika.

Njegov rad, njegovu zahtijevnu tehniku nitko u svijetu do sada nije uspio prekopirati. Tijekom stvaranja slikar nosi 3D naočale, slika u vodoravnom položaju, a publika uz elektronsku glazbu na golemom video zidu gleda i aktivno sudjeluje u procesu nastajanja umjetničkog djela.

„Ja koji radim s naočalama vidim sliku drugačije od onog što vide gledatelji na video zidu. Stvaram isključivo uz elektronsku glazbu i svjetlosne efekte, koji stvaraju posebnu igru svjetlosti, a samim tim i različite doživljaje same slike. Zato moje slike nemaju nazive, imena, jer svatko na njima vidi nešto drugo. Vjerujem da sam jedini u svijetu koji radi na taj način. Naprosto kada DJ-evi puste glazbu, ljudi zaplešu, ja počinjem raditi na projektu, a kamo će me to odvesti zavisi od same glazbe, mog raspoloženja i svih tih okolnih utjecaja. Mislim da to nitko nije pokušao raditi na taj način, jer može ti netko ukrasti ideju, ili dio slikarske tehnike ali ne može umjetnički doživljaj projekta na kome radiš. Naime, osjećaji koji te ponesu tvoji su, ponekad i vrlo osobni no utječu na trenutnu kreaciju svakog umjetnika.“, podrobno mi je to objasnio ovaj pomalo neobični umjetnik na vrlo dobrom hrvatskom jeziku.

No ipak, prilično je skroman i samozatajan, a stvarao je u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i dr., sudjelovao na brojnim festivalima diljem svijeta, gdje kombinira moderno slikarstvo i mainstream techno glazbu. Jedan od njegovih najvećih projekata moglo je u Zurichu izravno popratiti oko 600 000 ljudi, a nacionalne njemačke i austrijske TV kuće su o njemu snimile dvije reportaže.

Izrađuje i skulpture, od kojih je najpoznatija ona pod nazivom „Anti AIDS“, koju čuva u svom studiju u Austriji, koji je ujedno glazbeni i likovni atelje u jednom. Za sebe voli  reći da nije komercijalan te da stvara tek kad dobije inspiraciju.

Očito, Biograd na Moru mu je bio posebna inspiracija i vratit će nam se i ove godine. Naime, od 30. svibnja do 3. lipnja održavat će se ovdje drugi po redu “Euro vespa festival”. Tema susreta bit će plaža, pa će sudionici obilaziti plaže Biograda i otoka Pašmana i Ugljana.

Pogledajte kako izgleda njegova slika pod igrom svjetlosti i sjene.

I kakav je doživljaj?