U sjećanje na Romea Santinija

Na današnji dan prije deset godina preminuo je Romeo Santini. Njegova iznenadna smrt, u snu, u 42. godini života, šokirala je širu zadarsku regiju i Hrvatsku. Svojedobno je ovaj bivši atletičar bio četvrti junior Jugoslavije u bacanju koplja. No manje ga pamtimo po izvrsnim sportskim rezultatima, a više po pjesmama, brojnim uspješnicama kojima je autor.

Njegovi upečatljivi hitovi su „Ljeto je u gradu“, „Gracijela“, „Oproštaj“, „Plačem za njom“, „Ljubim te“,  no najpoznatija od svih „Kamena Dalmacija“, danas je općeprihvaćena. Prvi put je Romeo Santini predstavio publici ovu pjesmu na Splitskom festivalu 1997. godine.

Od tada je „Kamena Dalmacija“ postala nezaobilazna na svim utakmicama, slovi kao himna Tornada, po nekima i himna Dalmacije, redovito se pjeva na proslavama i po feštama i danas se često zavrti po radio postajama.

Upravo pod nazivom pjesme „Kamena Dalmacija“ u rodnom Turnju Romea Santinija održavaju se ljeti večeri klapske pjesme posvećene ovom prerano preminulom pjevaču zabavne glazbe porijeklom iz Turnja. Video spot za „Kamenu Dalmaciju“ snimio je upravo u rodnom Turnju.

“Može čovjek imati dugačak život, napraviti stotine i stotine pjesama, otpjevati ih lijepo i skladno, pa kad ode pamtimo ga po tome. Ali kada otpjevaš ovakvu pjesmu onda si besmrtan. Hvala Romeo. Počivaj u miru.”