I Biograd u nacionalnoj akciji „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“

Omiljeni cvijet Ane Rukavine” tradicionalna je humanitarna akcija u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a za Zakladu Ana Rukavina. Organizirana na poticaj SDFŽ-a Zagreba, akcija je danas prepoznatljivo događanje kojim se obilježava rođendan Ane Rukavine, a prodajom tulipana – njezina najdražeg cvijeta prikupljaju se donacije za Zakladu. U Biogradu na Moru održavala se u subotu u prijepodnevnim satima na trgu kod spomenika dr. Franje Tuđmana. Akciju je u Biogradu na Moru organizirao biogradski Forum žena SDP-a na čelu sa svojom predsjednicom Ljubicom Budan.

„Akcija se provodi danas na razini cijele Hrvatske istovremeno u 110 gradova i općina, a u našem Biogradu uspješno se održava već petu godinu zaredom. Zadovoljni smo odazivom naših sugrađanki i sugrađana na ovu humanitarnu akciju u kojoj sav prihod od prigodne prodaje tulipana ide Zakladi Ana Rukavina. Doniranjem prikupljenog novca pomažemo Zakladi da svojim radom doprinese razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i radu Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih specijalizacija. Uz tulipan, omiljeni cvijet Ane Rukavina, dijelimo letke i brošure o radu Zaklade Ana Rukavina.“, objasnila je Ljubica Budan.

U tiskanim materijalima koje je prolaznicima dijelio biogradski Forum žena SDP-a nalaze se osnovne informacije o tome kako još podržati djelovanje i ciljeve Zaklade Ana Rukavina. Osim doniranjem novca ili aktivnim sudjelovanjem na jednom od brojnih događanja koje organizira Zaklada tijekom cijele godine, podržati djelovanje i ciljeve Zaklade Ana Rukavina možemo i tako da postanemo potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica. Pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih hematoloških bolesti jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica. U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC Zagreb, Kišpatićeva 12 ili u jednom od 8 transfuzijskih centara RH OVDJE upisati se može svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina. Nakon popunjavanja pristupnice, uzima joj se epruveza krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) i ukoliko je darivatelj podudaran s oboljelima, kontaktirat će ga Hrvatski registar radi postupka doniranja krvotvornih matičnih stanica. Za Zakladu Ana Rukavina svaki uzorak krvi je dragocjen i svaka epruveta od 7ml znači jedan život!

I Biograd u nacionalnoj akciji „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“