Sa Zajednicom „Put“ iz Zadra početkom ožujka hodočastili smo u Međugorje

Sa Zajednicom “Put” iz Zadra 2. i 3. ožujka hodočastili smo u Međugorje. Četiri su povlaštena mjesta hodočasničkog okupljanja u Međugorju koja smo na našem molitvenom putu u ovo korizmeno vrijeme obilazili:

  1. Križevac je brdo iznad Međugorja. Tu su stanovnici sela Međugorje 1934. godine na uspomenu 1900. obljetnice Isusove smrti podigli osam metara visok betonski križ. Skupine vjernika i pojedinci na tom mjestu obavljaju pobožnost Križnog puta idući od postaje do postaje. Prvih godina postaje su bile označene drvenim križevima. 1988. godine uz te križeve su postavljeni brončani reljefi – postaje Puta križa, rad talijanskog kipara Carmela Puzzolo. Križevac se razvio u povlašteno mjesto štovanja Kristove muke i postao Kalvarijom međugorskog svetišta.
  2. Brdo ukazanja, tako se sada zove mjesto iznad zaseoka Podbrdo u Bijakovićima gdje su vidioci prvih dana vidjeli Gospu. Bilo je to koncem lipnja 1981. godine. Od tada se na tom mjestu okupljaju hodočasnici na molitvu krunice. I po danu i po noći mogu se susresti skupine hodočasnika kako se uspinju do mjesta prvog ukazanja. Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma staza uz koju su 1989. godine postavljeni brončani reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice (rad prof. Carmela Puzzola iz Firence). Na putu prema mjestu ukazanja postavljen je veliki drveni križ kojim je označeno mjesto gdje je Gospa trećeg dana ukazanja preko Marije Pavlović po prvi put pozvala na mir. Na samom mjestu ukazanja, u čast 20. obljetnice, postavljen je kip Kraljice Mira izrađen prema modelu onoga koji se nalazi pred župnom crkvom (rad Dina Felicia).
  3. Župna crkva i prostor oko crkve mjesto je slavljenja euharistije i sakramentalnog života. Staru župnu crkvu, sagrađenu koncem prošlog stoljeća, srušio je potres. Nova crkva je dovršena 1969. godine. Crkva je kao i župa posvećena sv. Jakovu starijem, apostolu i zaštitniku hodočasnika. Uz crkvu je 1991. godine podignut oltar za vanjsko slavlje i dvadeset ispovjedaonica. Sagrađena je i kapelica za euharistijsko klanjanje s prostorijama za predavanje i duhovne razgovore. Podignuta su i dva šatora za prigodna slavlja. Osjeća se velika potreba novih sakralnih prostora.
  4. Šurmanci, malo mjesto koje pripada međugorskoj župi, danas broji oko 300 stanovnika i oko 90-ak kuća. Iako tako maleno, to je mjesto dobro poznato svim međugorskim hodočasnicima koji u crkvi posebno mole Božansko milosrđe i štuju ikonu Milosrdnog Isusa. Molitvenim hodom u nedjelju, 3. ožujka 2024. godine stigli smo na misu u filijalnoj crkvi Božjeg Milosrđa u Šurmancima, u župi Međugorje. U toj crkvi nalazi se slika Milosrdnog Isusa ispred koje se dogodilo čudilo, koje je bilo presudno za kanonizaciju poljske redovnice Faustine Kowalske. Nju je 30. travnja jubilarne 2000. god. svetom proglasio papa sv. Ivana Pavao II. O slici Milosrdnog Isusa i relikvijama sv. Faustine i sv. Ivana Pavla II., koje se nalaze u Šurmancima, govorio nam je župljanin Ljubo Jovanović koji brine o crkvi Milosrdnog Isusa u Šurmancima, filijali župe Međugorje.

“Ispred te slike se dogodilo jedno baš znamenito čudo. Naime kada je Ivan Pavao II. trebao proglasiti sestru Faustinu svetom, trebalo je jedno čudo posredstvom slike Božjeg Milosrđa. I upravo se čudo dogodilo ispred ove slike koja je u našoj crkvi.

Čudo je se dogodilo u Trentu. Čovjek je bolovao od tri bolesti, distrofije mišića, epilepsije i vid mu je bio oštećen 70 posto. Zvao se Ugo Festa. Liječnici su mu rekli da ga može samo molitva ozdraviti. Bio je prikovan dugo vremena za kolica i sa jednom grupom hodočasnika ide u Rim. U Rimu susreće majku Tereziju i Ivana Pavla II. Ivan Pavao II. se zadrži kod njega, dariva mu sliku Božjeg milosrđa i medaljicu Božjeg milosrđa i kaže mu: ‘Hajde ti kod naše Faustine u Trento”, gdje je ta slika bila prije’. On je ispred slike tri dana molio i četvrti dan čuje tri puta glas: ‘Ustani, ozdravio si!’ On je mislio da je malo prispao, nije mogao vjerovati, pa je u jednome trenutku rekao: ‘Gospodine ako me želiš ozdraviti, dođi ti kod mene pa me ustani’.

I Ugo Festa svjedoči: ‘Vidim Isusa, oživljava sa slike, dolazi meni do kolica, stavlja mi ruke pod lakte i istovremeno ozdravlja od sve tri bolesti’. I vraća se u Rim i to svjedoči i da bi se Bogu zahvalio ide s majkom Terezijom pomagati beskućnicima u Kalkuti”, pričao nam je Ljubo Jovanović. Pričao nam je i o tome kako je slika Milosrdnog Isusa iz Trenta u Italiji, završila u Međugorju u Šurmancima.

“To je isto zanimljiva priča. Slika je naslikana 1982. god. Sliku je naručio jedan svećenik iz Padove, međutim taj je svećenik umro, i sliku je preuzeo jedan drugi svećenik iz Trenta koji je imao zajednicu Božjega Milosrđa i upravo ta zajednica je darivala sliku župi Međugorje.

Dok je umjetnica slikala sliku, čula je glas Božji: ‘Sliku trebaš darovati župi Međugorje!’. Iako je sve jasno čula, nije bila baš sigurna, pa je tražila od Boga jedan dodatni znak, pa je rekla: ‘Gospodine daj mi jedan znak, potvrdu’, a u to vrijeme je službeno u Padovu došao Ivan Pavao II. I ona je rekla približno ovako: ‘Ako Ivan Pavao II. dođe kod mene kući, blagoslovi sliku, to je znak da slika treba ići u Međugorje.’ Zanimljivo, to je baš nevjerojatno, ali tako se dogodilo. Duh Sveti je Ivana Pavla II. naveo kraj njene kuće, on je sliku uočio, slika mu se jako svidjela, sliku je blagoslovio kao i umjetnicu, te zatražio da njemu naslika istu ali manju. Ona je to uradila i odnijela mu i to u Rim. I slika završava u Trentu. Tamo se molila i vidjelica Marija, te je nakon cjelodnevne molitve Marija rekla da slika treba ići u Međugorje. Slika dolazi brodom u Split, a iz Splita na jednom improviziranom oltaru, s jednom molitvenom pratnjom u kojoj je bila i vidjelica Vicka, dolazi u Međugorje točno na 11. godišnjicu ukazanja, kada je kod nas buktio rat, a na okolnim brdima su bili neprijateljski vojnici, koji su svakog trenutka mogli prijeći na naš teritoriji u Međugorje i Šurmance.

Pokojni fra Slavko Barbarić, da bi sliku na neki način zaštitio, jer je bio svjestan vrijednosti, umjetničke i nadnaravne, sklanja je u jednu kapelicu u groblju. Uskoro su počeli dolaziti hodočasnici i štovati sliku. Među njima je bila i Ruška, sestra vidjelice Marije, koja je bila prosvijetljena zrakama Božjeg milosrđa i koja je čula glas: ‘Dosadilo mi je biti među mrtvima, reci fratrima da me nose među žive!’ U međuvremenu se gradila crkva u Šurmancima, koju su odlučili posvetiti Božjem Milosrđu, u kojoj se mjesto našla i ova slika. Kada sada gledamo, vidimo da je to sve bilo u Gospinom planu”, govori Jovanović napominjući kako se u filijalnoj crkvi Božjeg milosrđa u Šurmancima, čuvaju relikvije sv. Faustine Kowalske i sv. Ivana Pavla II.

“Odmah na početku gradnje crkve, relikvije svete Faustine, dio tijela, donio je pokojni župnik fra Leonard Oreč iz Splita, a relikvije Ivana Pavla II., dio albe, donio je jedan đakon iz Italije.

Kako nam je bilo u Međugorju, pogledajte u našem videu: