„Red Arrowsa“ tjedan, dva i dosta, slijedi zajednička vježba s „Krilima Oluje“

Akrobatska grupa Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske „Red Arrows“ i ove je godine u višednevnom radnom posjetu hrvatskoj akrobatskoj grupi „Krila Oluje“. Gosti su nam u periodu od 17. do 28. travnja s  ciljem uvježbavanja letačkog programa i razmjene iskustava članova dviju akrobatskih grupa, potom lete u Grčku. U prvom tjednu nadlijetali su nebo nad Biogradom i okolnim mjestima, osobito Pašmanskim kanalom.

O tome je u video prilogu govorio njihov zapovjednik, pogledati ga možete OVDJE.

Neki su oduševljeni njihovim preletima, neki negoduju, neke zanima i kemijski sastav dima kojeg ispuštaju. Po društvenim mrežama nižu se komentari.

„I kokoše jadne od straha kako nisko letu ovi avioni su se stisle, ni isti nemoru.“, javljaju iz Tkona.

„Do kad će ovi letiti? Jedan dan OK. Vidili smo i dosta. A ne svaki dan. Zar nemaju oni mjesta negdi drugo nego iznad grada? Plaše ptice, pse i ljude. Boli me glava od njih. Boju se životinje. Tko im uopće dozvolio da lete iznad naseljenog mjesta. A cila Hrvatska prazna.“, piše Biogradac.

„Akrogrupa britanskog RAF-a (RAF Red Arrows) ovih dana vježba iznad Pašmanskog kanala i Biograda. Malo su glasniji (mlazni avioni!), a mi nismo naučeni na buku pa su neki nervozniji nego inače, jer “ubit oko poza ručka je stari običaj” Mislim da nema potrebe za ljutnju, odlična promocija našeg kraja, a prizori na nebu su stvarno spektakularni. Još su idući tjedan kod nas, pa se vraćaju nazad u UK na krunidbu “, napisao je Vinko Pešić prije dva dana u opisu sjajnih fotografija koje je snimio i objavio na svojoj Facebook stranici. No ima i onih koji se s njime ne slažu:

„Nek se oni požure i odu čim prije, ne treba nam takva bučna promocija. Kome? Čemu? Nek vježbaju iznad Londona – imat će veću i zahvalniju publiku. Mi to ne trebamo. Tnx.“

Milanu Miši Lakiću također su „Red Arrowsi“ upali u kadar i on ih je snimao dva dana zaredom, a fotografije možete vidjeti na njegovoj Facebook stranici. Naša Stanka Glinac također ih je uhvatila. Sjajne fotografije snimio je i Boris Kačan također, one su se dijelile po bespućima Interneta. Ne zna se čije su fotografije ljepše i izražajnije. Snimali su ih i prvi turisti, naši gosti, kao i domaći. Onima kojima smetaju možemo samo poručiti – strpimo se još malo. Zajedničko uvježbavanje „Krila Oluje“ i „Red Arrowsa“ održat će se sutra, u utorak, 25. travnja s početkom u 10:30 sati, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ Zemunik Donji, najavili su iz MORH-a.

Nije to ništa novo. I lani su oni zajedno vježbali. Repetitio est mater studiorum ili ponavljanje je majka znanja…