SloArt 2023. Biograd. – u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru izlaže pet slovenskih autora

U tijeku je Slovenski vikend, višednevna manifestacija koja se povodom Praznika rada iz godine u godinu ponavlja i održava u našemu Biogradu na Moru. Iz brojnih sadržaja i aktivnosti koju ova manifestacija obuhvaća, mi smo ove subote, 29. travnja, izabrali svečanost otvorenja izložbe u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, gdje svoje slike izlaže pet renomiranih slovenskih umjetnika. A to su Matjaž Duh, Stanislav Lukić, Niko Ribič, Maksimilijan Sternad – Milč i Viktor Šest. Prema riječima Danice Ksela, s kojom smo razgovarali na temu ovog događaja, za nastanak izložbe najzaslužniji je Ante Katuša koji je goste iz Slovenije uputio na organizatore, suorganizatore, svakojako im pomagao oko logistike i naročito smještaja i od njega su krenule sve pripreme za ovaj značajan kulturan događaj i realizaciju međunarodne suradnje. I kada je konačno svanuo taj dan, muzej je bio gotovo premalen da primi sve znatiželjne posjetitelje koji su nazočili svečanosti otvorenja.

Prvi je pozdravio i svoje obraćanje započeo dr. sc. Tonći Jeličić, voditelj Gradske galerije Biograd, riječima:

„Večeras imamo otvorenje jedne posebne izložbe, po prvi put smo ostvarili kulturnu suradnju u sklopu Slovenskog vikenda.“ I potom je predstavio goste od kojih Danicu Kselu i tri od pet umjetnika koji su izložili svoje radove, a to su Niko, Stanislav i Maksimilijan, te nadalje objašnjavao što su oni za nas zajednički pripremili.

„Radi se o izložbi pet autora“, nastavio je, „kad se malo raščisti vidjet ćete da se radi o pet različitih pristupa i formatima i tehnikama, ali ono što je zajednička poveznica jest da se radi isključivo o Dalmaciji, uključujući prvi dio izložbe koji je malo apstraktniji, a koji predstavlja masline, jedra i koliko sam uspio shvatiti – poveznica je ta da su ova djela nadahnuta s ovim našim krajolicima.“

Osim dr. sc. Jeličića, govorio je i Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru i domaćin izložbe. On je također opisivao pripreme za izložbu odnosno trenutak kada  je i kako došlo do suradnje.

„Ovu izložbu bilo je, možemo to tako reći, vrlo lako organizirati. Naime, gospođa Danica Ksela nas je povezala preko gospodina Bobića, njihovog starog pašmanskog prijatelja i domaćina i mi smo na jednoj kavi za pet minuta dogovorili da će biti za Slovenski vikend. Oni su preuzeli na sebe kompletnu organizaciju, što uključuje slike dovesti, prebaciti ih s Pašmana, jedan dio iz Slovenije. S gospodinom Tonćijem Jeličićem, voditeljem Gradske galerije odradili smo tehnički dio. Slike koje su došle u muzej smo rasporedili, postavili na zid, s tim da je Tonći odradio i onaj drugi dio koji se tiče promocije, tiskanih materijala poput plakata, digitalnih pozivnica, kataloga.“, rekao je i nastavio:

„Zapravo, najbolji motiv ovogodišnjeg Slovenskog vikenda koji prevladava jest ljubav bez granica, sve su nas ove slike povezale, ne samo umjetnici koji su večeras s nama ovdje nego naravno ima još jedan iskorak koji smo učinili, a to je da je „SLOART 2023.“ nastao na inicijativu Marijana Stopfera, također jednog od inicijatora Slovenskog vikenda. Osim toga, nismo se bazirali samo na muzej, već smo napravili i izložbe na otvorenom prostoru, gdje smo pozvali u goste mlade slovenske umjetnike, studente, povjesničare umjetnosti itd. koji su na raznim lokacijama na biograjskom poluotoku portretirali i to će se nastaviti i sutra i prekosutra i prema povratnim informacijama – ljudi su to dobro prihvatili.“

Samardžić je potom zahvalio svima koji su na bilo koji način pripomogli u realizaciji izložbe, od Radio BnM-a kao medijskom pokrovitelju i ostalim medijima, i pokroviteljima Gradu Biogradu na Moru i TZG Biograda, hotelskoj kući „Ilirija“, fotografima, nama blogerima i svima koji su nazočni, gdje je posebno izdvojio žalskog župana Janka Kosa. U nastavku je govorio o slovenskim gradovima prijateljima, spomenuo je Ljubljančanku koja je u biogradskom  muzeju odradila pripravništvo te najavio nastavak druženja u lapidariju uz bogat domjenak koji nam je priuštila „Ilirija“.

Dr. sc. Jeličić najavio je potom Danicu Ksela koja nam je u nekoliko rečenica predstavila autore i progovorila općenito o ideji ove suradnje. Osim što je na početku ovog teksta izrazila zahvalnost Anti Katuši, ona je na početku svog obraćanja zahvaljivala ravnatelju muzeja na domaćinstvu, dr. sc. Jeličiću, Gradu Biogradu na Moru i ostalima što je uopće došlo do izložbe ovih pet umjetnika kojima je Dalmacija, pogotovo Pašman, kako je rekla, vrlo dobro poznat.

„Večeras su s nama trojica, dvojica su zauzeti, jedan je u Makedoniji, drugi negdje drugdje, tako da su s nama Niko Ribič, on je umjetnik pedeset, šezdeset godina, onda Maksimilijan Stenard Milč koji također slika godinama, otkad za sebe zna, trenutačno živi i slika u Rogaškoj Slatini, gdje ima i svoj atelje-galeriju. S nama je i Stanislav Lukić, najmlađi slikar po stažu slikanja, Luka ga zovemo odmila. On je farmaceut po struci, a sa slikarstvom ga upoznaje Maksimilijan Sternad Milč u Rogaškoj Slatini. Sva trojica, pa i ona dvojica koji nisu ovdje, već dvanaest godina djeluju na Pašmanu. Na Pašman smo prvi puta došli 2012. godine na poziv našeg domaćina Boška Stagličića, a smještaj nam je osigurao naš domaćin Slave Bobić koji nas je vrlo rado prihvatio. Ondje smo više godina stvarali i te slike prodavali u humanitarne svrhe. Tim sredstvima osigurali smo djeci zimi skijanje na Pohorje Rogli, darivali pašmanski vrtić itd.“, ispričala je Danica Ksela i pozvala Krunoslava Bobića da se obrati s riječ, dvije nazočnima.

„Zatekla me, ali isto ću se ja snaći“, započeo je Bobić u šaljivom tonu i nastavio:

„Jednu ispravku molim, da je domaćica bila Marija a ne ja. To je prvo, a drugo – zna se kad je Michelangelo napravio onog svog Davida, više nije znao što će od njega, pa je udario po koljenu, napravio mu je rupu, ajde, kaže, više progovori, toliko ga je savršeno napravio. Tako ovi naši umjetnici su napravili ove slike toliko savršeno, tako da promatrači, eventualno kupci, ne trebaju imati kišobrane, ali neka budu oprezni, jer su toliko realistično dočarali to more, to sunce, to nebo, taj vjetar, da ćete misliti da su to žive slike. Eto, toliko.“

I da ne zaboravimo napomenuti, izložene slike u prostorijama biogradskog muzeja koje su sve što je Bobić izrekao i još više, prodaju se po jedinstveno niskim, povoljnim i akcijskim cijenama. Ondje se mogu razgledati i kupiti do 19. svibnja, a za sve ostale informacije o slikama trebali biste nazvati Danicu Ksela na kontakt broj +386 31 532 971.

Prisutnima se obratio i jedan od umjetnika, Stanislav Lukić koji je također najprije pozdravio i zahvalio svima koji su pomogli da dođe do izložbe, „a mi smo jako ponosni što smo dio ove priče i ne samo ovog vikenda, neka ovaj vikend bude svaki dan, neka bude prijateljstvo između slovenskog i hrvatskog naroda, tako da hvala i ako bude volje i želje, eto nas i sljedeće godine“, poručio je.

Rajka Maslovarić je potom recitirala svoje dvije pjesme na dijalektu. Započela je stihovima „Godišća se redadu“ i potom stihovima koje je posvetila lozi i tako začinila ovaj kulturni događaj autentičnom besidom svoga kraja.

Drina Bešenić, gradska pročelnica, progovorila je na kraju nekoliko smislenih rečenica o Slovenskom vikendu i našim gostima iz Slovenije te proglasila izložbu otvorenom.

Uslijedilo je razgledanje slika i bogat „Ilirijin“ domjenak na kojem su se posluživala vrhunska slovenska Jaunik vina. Poklon slovenskih vinara uručila je Danica Ksela, inače Slovenka s hrvatskim korijenima,  i svojim domaćinima.

Na svečanosti otvorenja snimili smo i nekoliko fotografija: