Povodom Dana žena: kako je to biti žena u Dalmaciji?

Povodom Dana žena: kako je to biti žena u Dalmaciji?

 1. AKO JE VESELA – znači ima ljubavnika, a možda i više njih, priča se svašta!
 2. AKO JE TUŽNA – jadnica, vara je muž na svakom kantunu i s kumom je čak privarija!
 3. AKO JE DEBELA – e, ta bi i mesara pojela, a kamoli kravu! Ona se smije jedino bataku!
 4. AKO JE MRŠAVA – to je zlo, samo zlobne žene su tako mršave!
 5. AKO IDE ČESTO NA KAVU – prava je ćakulona, nema pametnijeg posla! Obična traćona!
 6. AKO NE IDE NA KAVU – e, ta ti ni vode ne bi dala, a kamoli platila kavu!
 7. AKO IDE NA FITNES – tribala bi se motike uhvatiti, a ne skakat ka’ bikulja!
 8. AKO IMA PUNO DICE – haa, samo su joj one stvari na pameti!
 9. AKO NEMA DICE – suva je ka i maslina od 100 godina. Jalova!
 10. AKO IDE U CRKVU – liže oltar da bude viđena! Posebno se pazi onih što ližu oltare!
 11.  AKO NE IDE U CRKVU – komunjara, ‘ko bi nju ispovidija!
 12. AKO JE DUHOVITA – ma laže dočin zine! Neš’ ti njenih šala, samo budala bi se na to smijala!
 13. AKO JE PAMETNA – kad je Bog dilija pamet, ona je otišla u zahod!
 14. AKO JE USPJEŠNA – obišla je ta hordu kreveta dok se položaja dočepala!
 15. AKO JE PAMETNA, LIJEPA, USPJEŠNA – nema ‘ko je nije pita!

Smrtni grijeh u Dalmaciji je biti drugačija!!!

PA TI BUDI ŽENA U DALMATINSKOM MISTU!
NIJE SE RODILA TA KOJA BI NEKOME UGODILA !!!

Ovaj tekst zabavnog karaktera objavili na samom početku našeg djelovanja da se malo nasmijemo na naš račun. A sad idemo u malo ozbiljnijem tonu: Što zapravo predstavlja Dan žena?

Na današnji dan, 8. ožujka 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile tekstilne radnice zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali pedesetak godina kasnije – 8. ožujka 1908. godine ponovno je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote. U sjećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije, 1909. u New Yorku je po prvi put obilježen 8. ožujak, Dan žena!

U organizaciji Socijalističke Internacionale 1910. godine u Kopenhagenu je održana Prva međunarodna konferencija žena na kojoj je uspostavljen “Međunarodni dan žena” prema prijedlogu njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. 1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Nizozemskoj, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji. U Njemačkoj je 1918. godine po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju, ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. Dvije godine ranije, 8. ožujka u Petrogradu, radnice zaposlene u tekstilnoj industriji, stupile su, po ugledu na Amerikanke, u štrajk koji je kasnije doveo do izbijanja revolucije u Rusiji. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. odlučeno je da se 8. ožujak u cijelom svijetu proglasi međunarodnim Danom žena.

Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plaća za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog dopusta.

Danas se širom svijeta obilježava međunarodni Dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca. Stoga našim dragim čitateljicama, djevojkama, majkama, prijateljicama, kolegicama, radnicama, domaćicama i svim onim hrabrim i svestranim ženama čestitamo njihov međunarodni praznik – sretan Dan žena!

Foto ilustracija: Pixabay