Iz Jaza na Meterize: Izgradnja gradskog stadiona u Biogradu na Moru

Igralište u Jazu bilo je mjesto gdje su se ’50-ih godina XX. stoljeća formalno i neformalno odigravale nogometne utakmice biogradskog Primorca s ekipama iz Novigrada, Zemunika, Knina, Obrovca, Benkovca, Šibenika, Vodica, Zlarina i dr.

Nakon tragične smrti Kažimira Dominisa, Primorčevog vratara koji je stradao 1. listopada 1953. godine na igralištu u Lozovcu tijekom utakmice između Primorca i SOŠK-a iz Skradina, biogradski klub nije javno djelovao cijelo jedno desetljeće. U to vrijeme širenjem biogradskih prostora stambenim i drugim građevinama došlo je do gubitka igrališta u Jazu odnosno potreba da se ono izmjesti te je odabrana nova lokacija na predjelu zvanom Meterize, na mjestu gdje je ono i dan danas. Meterize, termin je inače turcizam i označava rov, vojničku utvrdu, prokop. Osim Biograda na Moru, Meterize imaju gradovi Šibenik i Solin. Da se ne udaljimo previše od teme, dakle nakon deset godina neigranja, bitniji čimbenici u javnom životu Biograda na Moru i društveno-političke strukture dogovorili su se da će se novo igralište graditi na Meterizama. Početak gradnje bila je godina 1962.

Impuls za gradnju novog igrališta bio je i povratak Primorca na službenu razinu aktivnosti i djelovanja nakon desetljeća neigranja. Radovi su na izgradnji ovog igrališta potrajali nekoliko godina . Gradilo se radnim akcijama, u  skladu s tadašnjim običajima društveno korisne gradnje. U to vrijeme bilo je najvažnije dobiti igralište odgovarajućih dimenzija s kakvom-takvom podlogom, dok se o pratećoj infrastrukturi vodilo računa tek usput, što je bilo i razumljivo, jer mnoga mjesna ili gradska igrališta u to vrijeme nisu imala infrastrukturu kakva se podrazumijeva u današnjem smislu.

Kad pogledamo fotografije iz doba gradnje igrališta, zanimljivo je da nigdje uokolo nije bilo obiteljskih kuća niti stambenih zgrada, nije bilo trgovačkih centara niti lokala. Bio je to kamen, krš, gdje koje stablo, bijeli put… Danas ovdje imamo dva igrališta, glavno i pomoćno s mnoštvom stambenih jedinica uokolo. Gradski stadion nosi naziv „Kazimir i Silvestar“, po dvojici mladih igrača ovog biogradskog kluba, obojici mladim i perspektivnim vratarima: Kažimiru Dominisu i Silvestru Trtici, koji su obojica stradali u najboljim godinama svojih života. Prvi je preminuo od posljedica ozljede koju je zadobio tijekom utakmice na sportskom terenu u Lozovcu, drugi nakon ranjavanja koje je zadobio prilikom izviđanja u blizini Kakme za vrijeme Vojno redarstvene akcije Maslenica. Prateći izgradnju gradskog stadiona nakon ’60-ih godina do danas usporedo vidimo i razvoj grada.