Biograd najpoznatiji po božićnici od 25 kuna?!

Petu godinu zaredom Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr organizirali su izbor najboljih gradova u pet kategorija i uz posebne nagrade Smart city i Eco city. Po prvi put u finalu izbora za „Najbolji mali grad“ našao se i naš Biograd na Moru. Natjecali smo se u kategorijama „Kvaliteta života“ i „Najveći napredak“.

„Aduti Biograda na Moru u utrci za grad koji je ostvario najveći napredak u podizanju kvalitete života su smanjivanje nezaposlenosti, poboljšanje indeksa nezaduženosti, povećanje broja obrtnika, smanjenje udjela proračunskog izdvajanja za bruto plaće i postizanje povoljnijeg omjera vrtićke djece i odgajatelja.“, piše portal Gradonačelnik.hr.

U „Kvaliteti života“ konkurenti su nam bili Hvar, Klanjec, Novalja i Rab, pobijedio je Rab. Ovogodišnji izbor predvidio je nagradu za gradsku upravu koja je, logično, najviše napredovala u podizanju kvalitete života u svojoj sredini. U ovoj kategoriji birao se samo jedan pobjednik, a u konkurenciji su s nama bili Bakar, Nin, Opuzen i Vis. Pobjedu je odnio Opuzen.

Premda je i sama nominacija i  biti u društvu nekoliko gradova koji su u nečemu najbolji priznanje Biogradu na Moru da napreduje, na ovom izboru osvojili nismo ništa. Da smo osvojili  o nama bi mediji izvještavali da smo u nečemu najbolji i ušli bismo u adventsko vrijeme ponosni s tom nekakvom nazovi prestižnom titulom bez obzira tko nas je nominirao i izabrao. No umjesto toga, a ne možemo se oteti takvom dojmu, postali smo najpoznatiji po božićnici od 25 kuna! I to rekordno najmanjoj u čitavoj državi!

Prvi je o tome još 28. studenog pisao Zadarski list.

„Među četiri grada u našoj županiji, izuzev Zadra, božićnice isplaćuju Biograd i Pag. Biograjci i Biograjke s mirovinom od stotinu kuna mogu računati na jednokratnu pomoć, božićnicu od tisuću kuna, dok je za one s mirovinom od četiri tisuće kuna predviđen iznos od, vjerovali ili ne – dvadeset i pet kuna. Sumnjičavi u podatak koji nam je dostavljen, kontaktirali smo Grad Biograd, a djelatnica nam je potvrdila kako nije riječ o pogrešci. Umirovljenici s mirovinom većom od četiri tisuće kuna nemaju pravo na jednokratnu pomoć.“, navodi Zadarski list.

A onda nam na red dolazi i portal Mirovina.hr koji uglavnom prate umirovljenici. I taj portal  s bombastičnim naslovom naglašava taj bolni raspon od 25 do 4 000 kuna: “[ANKETA] U jednom gradu ove će godine božićnica iznositi 25 kuna, a u drugom čak 4.000 kuna“. U članku ističe: „Izdvojili smo nekoliko njih koji će dodijeliti najviše božićnice, ali i grad koji dodjeljuju najmanji iznos božićnice za određeni iznos mirovine. Biograd će tako dodijeliti najmanji iznos božićnice od 25 kuna za umirovljenike koji imaju mirovinu 5.000 kuna, a Umag će umirovljenicima kojima mirovina iznosi manje od 1.000 kuna dodijeliti čak 4.000 kuna božićnice.

Prema našim shvaćanjima božićnica od 25 kuna nije ništa drugo nego ruganje s osjetljivom skupinom građana, zar ne? No ne dajte se vi dragi umirovljenici zavarati sa svim tim napisima, uključujući i našima. Oni tu mogu biti i da vas odvrate od toga da potražite svoja prava, zar ne? Mislite svojom glavom, odite u Grad Biograd po tu svoju božićnicu koja vas pripada. Biograjka, baba Dana, Fricova sestra, je nama jednom davno znala govoriti ovako: „I da vam ‘ko da nogu u gu**cu, ti si korak naprid!“ Prema tome, naprijed i sretno!

Izvor: Jutarnji list, Gradonačelnik.hr, Zadarski list, Mirovina.hr

Foto: Gradonačelnik.hr