VIDEO: Biograd na Moru, 15. siječnja 1992. – Svečana prisega pripadnika 134. brigade ZNG-a RH

Biograd na Moru 15. siječnja obilježava Dan grada i blagdan svete Stošije, njegove nebeske zaštitnice. Ujedno je to spomendan kojim se ukazuje na dva važna datuma iz povijesti suvremene hrvatske državnosti: Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

U Biogradu na Moru tijekom ratnih devedesetih upravo taj dan nije izabran pukim slučajem kao dan svečane prisege pripadnika 134. brigade ZNG-a RH, dragovoljaca Domovinskog rata koji su u izuzetno teškim uvjetima branili širi biogradski i stankovački prostor. Sam taj čin svečane prisege u izvanrednim okolnostima, u izuzetno teškoj i opasnoj ratnoj situaciji, imao je tada posebnu težinu. Svih tih ljudi koji su životom svojim prisegnuli da će „štititi i braniti Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane“ prisjećamo se danas s posebnim poštovanjem.

Osim videa koji ste upravo pogledali, naslovna fotografija koju ste vidjeli na početku priloga također je autentična i snimljena je upravo spomenutog dana, 15. siječnja 1992. godine kada se u Biogradu na Moru održavala svečana prisega pripadnika 134. brigade ZNG-a RH..

Svečana prisega održavala se na teniskim terenima u Biogradu na Moru 15. siječnja 1992. godine. Svečanom dojmu pridonijela je Gradska glazba Biograd na Moru koji su brigadi postrojenoj za svečanu prisegu odsvirali hrvatsku himnu „Lijepa naša“.

Sadržaj svečane prisege koju su vrlo odlučno svi u jedan glas ponavljali nazočni gardistkinje i gardisti čitao je Frane Šarić, zamjenik zapovjednika 134. brigade ZNG-a RH. A glasio je ovako:

„Ja prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika hrvatske vojske zahtijevaju, i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati službenim naredbama i zapovijedima.

Prisežem da ću uz žrtvu vlastitog života štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.

Svjestan sam i upozoren da ću u slučaju postupanja protivnom svečanoj prisezi snositi zakonske posljedice.“

Prema iskazima svjedoka vremena, toga dana govorili su i neki političari, primjerice Mile Maretić, što nije dokumentirano video snimkama. Ono što je zabilježeno jest da se zapovjednik brigade Rodoljub Barić obratio nazočnima s nekoliko rečenica:

„Pripadnicima naše 134. brigade koji ste imali čast i zadovoljstvo dati prisegu u suvremenoj i neovisnoj svojoj domovini državi Hrvatskoj danas, 15. siječnja, dan je povijesti i dan budućnosti prije svega hrvatskog naroda i svih drugih naroda građana Hrvatske koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom. Pred nama svima hrvatskim vojnicima još uvijek je ostala osnovna zadaća da naša Hrvatska ne bude samo neovisna, nego i slobodna. Svjesni smo svi težine zadaće, ali uvjereni da ćemo je uspješno izvršiti. Živjela nam naša domovina slobodna i neovisna Republika Hrvatska!“

Prema izjavi Hrvoja Vrkića, većina pripadnika brigade koji su bili na prvoj crti prisegu su dali i ranije od tog datuma, već 5. siječnja iste godine, što se odvijalo na plaži Soline. Poslije su nešto nabrzinu pojeli u nekadašnjem INA-inom odmaralištu i već nakon par sata vratili su se na bojište u neprekidnom trajanju od 25 dana, jer tada nije bilo dovoljno ljudstva koji bi pokrili golemu zonu odgovornosti postrojbe.

Borbena zadaća 134. brigade ZNG-a RH odnosila se na upornu obranu područja odgovornosti s ciljem zaustavljanja napadnih djelovanja srpskih snaga na smjerovima: Ceranje-Stankovci, Vukšić-Crljenik, Miranje-Pakoštane i Kakma-Biograd na Moru, te uspostavljanja crte obrane: s. Viterinci-Jankolovica-Vrana-Debeljak-V.Bak (tt. 220) – Zmijevača (tt.264)-Pristeg-Malovan-Bila Vlaka-Bobeštak, navodi se u zborniku radova Drugog znanstveno-stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu“.

Svečana prisega pripadnika postrojbe koju su sačinjavali hrvatski branitelji sa šireg biogradskog i benkovačkog područja posebno su važan dio dokumentarnog filma Igora Dominisa „Suza u oku“. Igor Dominis, autor filma čiji je ovo isječak,  preminuo je 24. studenog 2021. godine u svome domu u 76. godini života. Cijeli njegov film pogledajte u nastavku: