Anto Čančar, vlasnik Sani Toursa, u Biogradu na Moru štrajka glađu

U četvrtak, 15. travnja 2021. godine, vlasnik Sani Toursa, tvrtke registrirane za promet nekretninama, turističku agenciju i mjenjačnicu, odlučio se za nesvakidašnji prosvjed. Kako bi privukao pozornost javnosti za probleme s kojima se u proteklih sedam godina susretao, odlučio se na štrajk glađu.

Svakodnevno stoji oboružan panoom s kredom obostrano ispisanim tekstovima na Trgu kralja Tomislava, adresi u blizini Općinskog suda u Zadru, Stalne službe Biograd na Moru. Lokacija nije odabrana slučajno, jer prema napisima koje svakodnevno mijenja sažima sedam godina dugog pravosudnog procesa koji je završio, kako smatra, nepravedno i  apsurdno, na njegovu štetu. Pritom proziva i predstavnike pravosudnog tijela koji su sudjelovali u ovom sedam dugih godina gotovo kafkijanskom procesu, koji je naposljetku doveo do njegovog štrajka glađu.

Fragmente s panova pokušavamo sažeti u jednu cjelinu, kako bismo shvatili o čemu se tu zapravo radi, od čega je najvažnije ukratko istaknuti da čovjek za sve svoje probleme u kojima se nalazi imenuje hrvatsko pravosuđe.

Kako smo shvatili, riječ je o događaju iz 2014. godine, gdje je prozvana sutkinja prihvatila svjedoke tužiteljice, a nije prihvaćala ostale svjedoke, što je bilo istaknuto na ispisanom panou.

Inače, čovjek je raspoložen za razgovor i objasniti svakom prolazniku koji pokraj njega zainteresirano zastane pojedine detalje njegove strane ove mučne priče.

Tijek štrajka glađu, koji bi prema definiciji čina trebao pobuditi osjećaj krivice kod onih koji su mu priuštili nepravdu, Anto Čančar objavljuje svakodnevno na svom Facebook profilu. Ondje zahvaljuje svakome tko mu pruža podršku u ovoj borbi. No ima i onih koji mu ne pružaju podršku, kako vidimo prema našoj stranici ispod video priloga – što jasno navode u svojim komentarima.

Mi smo, naime, već prvog dana obavijestili javnost o njegovu činu na našoj Facebook stranici saževši detalje u kratku video priču:

Nas je ovom prigodom uvjeravao da on uistinu štrajka glađu i da to lako možemo provjeriti.  Nismo provjeravali, nego smo ga zamolili za fotografiju, na što je spremno pristao.

Prva tri dana štrajka glađu organizam štrajkača još uvijek upotrebljava glukozu kao izvor energije, poslije toga tijelo počinje koristiti tjelesnu masnoću i prelazi u režim gladovanja. Prema legendi, sveti Patrik, zaštitnik Irske, jedan je od onih koji su upotrebljavali ovaj oblik nenasilne borbe.

Danas, dok ovo pišemo, Anto Čančar već četvrti dan štrajka glađu. Kako će se sve ovo završiti, tek ostaje za vidjeti.