VRO Maslenica: 5 minuta za sjećanje

Upravo u operaciji Maslenica neprijatelj je doživio prvi veći poraz u nizu onih koji će uslijediti do njegova potpunog sloma. Hrvatski sjever i jug ponovno su povezani. Pontonski most izgrađen nedaleko od srušenog osigurao je ponovno prometovanje Novskim ždrilom do izgradnje novog Masleničkog mosta. Hrvatskom je narodu vraćena nada i dostojanstvo, no ono što je možda bilo i najvažnije, bio je to početak stvaranja vojne sile spremne donijeti slobodu cijeloj Hrvatskoj…

U ranojutarnjim satima 22. siječnja 1993. hrvatske su snage pokrenule operaciju Maslenica u kojoj su istodobno oslobodile zadarsko zaleđe s Novskim ždrilom i dijelom Velebita te područje oko HE “Peruća” kod Sinja, ukupno oko 1050 četvornih kilometara. Bila je to prva veća i po mnogočemu jedinstvena hrvatska vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu koja je označila svojevrsnu prekretnicu u njegovu tijeku.

Video “VRO Maslenica – 5 minuta za sjećanje” je kratki povijesni prikaz vojno-redarstvene operacije Maslenica u zadarskom zaleđu koja se odvijala u siječnju 1993. godine:

Operacija je planirana pod kodnim nazivom Gusar i izvedena u potpunoj tajnosti. U samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana OSRH oslobođena su 92 četvorna kilometra dotad okupiranog hrvatskog teritorija i ostvareni svi glavni ciljevi operacije. Jedna je od njezinih posebnosti bilo sudjelovanje gardijskih brigada: Četvrte te dijelova Prve, Druge, Treće i Devete, čija se uloga pokazala ključnom. Svaka je na svoj način pridonijela i uspjehu same operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja, iako su neke bile tek u osnivanju, a druge prebačene na bojišnicu sa stotinama kilometara udaljenih područja i uvođene u borbu iz pokreta. Uz njih su na surovim, velebitskim snijegom okovanim vrletima djelovale koordinirano i snage Specijalne policije MUP-a ovladavajući dominantnim kotama i komunikacijama, a značajan su doprinos dale i pričuvne brigade HV-a te domobranske pukovnije.

Hrvatska vojska i policija u napadna su djelovanja krenule iz nekoliko pravaca i već prvog dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Idućih je dana oslobođena i zračna luka “Zemunik” te brojna mjesta zadarskog zaleđa. Strateški iznimno važno bilo je i preuzimanje nadzora nad širim područjem Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih položaja na Velebitu s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac, Gračac, Benkovac. Do završetka operacije oslobođen je dio područja “ružičaste zone” u zadarskom zaleđu i osiguran strateški bitan prostor Novskog ždrila. (Nisu oslobođena sva područja “ružičaste zone, budući da su Škabrnja, Pridraga, Zemunik Gornji, Kašić i dijelovi Paljuva još uvijek ostali pod okupacijom srpskih oružanih snaga.)

Foto: Ivan Perica

Premda su glavni ciljevi operacije ostvareni u vrlo kratkom vremenu, zbog pritiska međunarodne zajednice 25. siječnja 1993. godine zaustavljeno je hrvatsko napredovanje nadomak Obrovca i Benkovca. Neprijatelj je to iskoristio za pojačanje svojih snaga i protunapad pa su borbe potrajale još nekoliko dana. No, hrvatske su snage, ojačane postrojbama koje su helikopterima prebačene iz Slavonije, zadržale dostignute crte. Bio je to dotad prvi helikopterski desant postrojbi HV-a.

Pobijeđen taktički i operativno unatoč brojčanoj nadmoći, neprijatelj na završetku operacije pribjegava još jednom očajničkom potezu. U znak odmazde 27. siječnja prijeti rušenjem brane “Peruća”. Unatoč aktiviranju 30 tona eksploziva, oštećena brana nije popustila. Katastrofa koju bi izazvao vodeni val izbjegnuta je, a snage Hrvatske vojske spriječile su daljnje neprijateljsko napredovanje i ubrzo ovladale kompletnim područjem. Borbe do kraja ožujka i okončanja operativnih djelovanja na širem području zadarskog zaleđa nisu, nažalost, prošle bez žrtava. Svoje je živote za domovinu položilo 127 hrvatskih vitezova, a 158 ih je ranjeno.

Zahvaljujući spremnosti i sposobnosti gardijskih brigada te Specijalne policije u izvođenju borbenih djelovanja, uspješnost operacije bila je višestruko zajamčena.
Upravo u operaciji Maslenica neprijatelj je doživio prvi veći poraz u nizu onih koji će uslijediti do njegova potpunog sloma. Hrvatski sjever i jug ponovno su povezani. Pontonski most izgrađen nedaleko od srušenog osigurao je ponovno prometovanje Novskim ždrilom do izgradnje novog Masleničkog mosta. Hrvatskom je narodu vraćena nada i dostojanstvo, no ono što je možda bilo i najvažnije, bio je to početak stvaranja vojne sile spremne donijeti slobodu cijeloj Hrvatskoj.

Foto: Ivan Perica

Prošle godine u ovo doba zajedno s ostalim sudionicima prohodali smo 26 kilometara nekadašnje prve crte bojišnice u zadarskom zaleđu, zapravo dionicu na kojoj se vodila i vojno-redarstvena akcija Maslenica. Po 12.-i put ovu molitvenu hodnju pod nazivom „Koracima nade u istinu“ organizirala je Udruga Žene u Domovinskom ratu. Islam Latinski i Grčki, Kašić, Smiljčić, Paljuv, Novigrad i Pridraga mjesta su kojima smo s posebnim emocijama prohodali. Upravo ovdje se vodila žestoka borba u kojoj je oslobođeno 15-ak sela u zadarskom zaleđu, Zrakoplovna baza Zemunik, zračna luka Zadar te Novsko ždrilo, čime je ponovno prometno povezan sjever i jug Hrvatske. Isti dan, nakon prohodanih 26 kilometara, kreirali smo i ovaj video. Pogledajte ga s mislima na poginule hrvatske branitelje:

Laka im bila hrvatska gruda. Vječna im slava i hvala. Počivali u miru Božjem.

Foto: Ivan Perica

Izvor: Hrvatski vojnik