Ratko Krstinić (SDP): „Politika radi na uništenju biogradske bolnice koja se nalazi na atraktivnom zemljištu“

Na najavu ponovnog pretvaranja Specijalne bolnice za ortopediju u COVID odjel za pacijente s blažim simptomima reagirao je i biogradski gradski vijećnik Ratko Krstinić (SDP).

Njegovo priopćenje za javnost objavljeno je danas na zadarskom internetskom portalu 057.info. Prenosimo ga ovdje u cijelosti:

Pred Ortopedskom bolnicom u Biogradu n/m, jednoj od dvije takve na prostoru Hrvatske i treće ustanove u Hrvatskoj po broju ortopedskih zahvata ugradnje endoproteza kuka i koljena, očito su teška vremena.

Bolnica postoji od 1930. godine i izliječila je na tisuće pacijenata. O toj Bolnici ovisi veliki broj egzistencija, ne samo iz grada Biograda, nego i okolnih mjesta. Naime, po drugi put ove godine, a vezano za pojavu epidemije Covida 19, njen prostor se namjerava prenamijeniti u COVID bolnicu.

Važno je napomenutu da takvu odluku donosi ministar Beroš bez konzultacija sa strukom. Bilo bi dobro čuti i mišljenje gradonačelnika Kneza o “svojoj” bolnici kojoj je i šef Upravnog vijeća već godinama i smatra li da je ideja COVID bolnice Biograd dobra.

Lista čekanja na ortopedske zahvate i druge liječničke intervencije je duga i postavlja se logično pitanje zašto se u Općoj bolnici Zadar, koja je paviljonskog tipa, jedan dio ne može izdvojiti i opremiti za liječenje COVID pacijenata. Srećom, broj oboljelih nije toliki da se ima potrebe za ogromnim objektom.

Ortopedska bolnica u Biogradu smještena je u jednom cjelovitom objektu i potrebne bi bile velike preinake, financijska ulaganja i gubitak vremena koji samo može otežati nezavidnu situaciju u zdravstvu. Gradski oci, izvjesno je, nemaju namjeru propitivati planove Stožera za civilnu zaštitu.

Kako se planiraju rasporediti liječnici specijalisti, ako ova bolnica izgubi svoju dosadašnju svrhu?

Postoji bojazan da se Ortopedska bolnica zatvori jer zadnjih godina unatoč trudu liječnika, povećanju pregleda, dijagnostike i broja operacijskih zahvata politički se sustavno radi na uništenju jedne od krovnih ortopedskih kuća u cijeloj Dalmaciji.

Njena prenamjena je samo uvod u njeno potpuno dokidanje?

Ne manje važna je i činjenica da se nalazi na relativno velikom i atraktivnom prostoru i da bi cijena za takvo zemljište bila iznimna visoka.

Zatvaranjem ove bolnice, Hrvatska bi izgubila zdravstvenu ustanovu poznatu i van njenih granica. Kupujemo li kofere vrijednom osoblju Ortopedske bolnice u Biogradu za pakiranje tamo gdje će ih objeručke dočekati?