Stare razglednice Biograda na Moru

Prva poštanska razglednica na svijetu pojavila se 1870. godine u Beču . Prve razglednice u većini slučajeva služile su kao reklamna sredstva, ali bilo je i motiva gradova, sela, fotografija društava, etnografskih motiva i sl. Uskoro su se pojavile i razglednice Biograda na Moru.

Najstarije razglednice Biograda na Moru su s početka XX. stoljeća i rađene su najčešće u tehnici litografije. Nakon Prvog svjetskog rata razglednice u Biogradu na Moru izrađivane su i fotomehaničkim postupkom.

Većina najstarijih razglednica Biograda na Moru izdavane su do 1920. godine, ali postoji i nekoliko starijih, iz rane faze, kada Biograd i nije bio odviše velik i značajan grad.

Stare razglednice čuvaju se u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru i služe kao povijesna fotodokumentacija, kao autentični dokaz razvoja grada urbanističkog i arhitektonskog značaja.

Razglednice su i polazište za konzervatorske i urbanističke službe pri obradi profilacije grada.

Svakako je najčešći motiv starog i sadašnjeg Biograda na Moru hotel „Ilirija“, stari i novi. Stari hotel „Iliriju“ izgradio je 1934. godine Karaganjan, Vagan Melik.

Karaganjan je izgradio još štošta po Biogradu: zgradu ortopedske bolnice, električnu centralu, antimalaričnu stanicu u kojoj je danas smješten Turističko informativni centar nedavno otvoren. Biograd mu se nije lijepo odužio. Po završetku Drugog svjetskog rata osuđen je na dugogodišnju robiju, prisilni rad u logoru na području Vrane , gubitak imovine i svih građanskih prava. U svijesti najstarijih građana Biograda na Moru poznat je i kao „otac biogradskog turizma.“

Osim zbirke razglednica, u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru izloženi su i uporabni predmeti kojima su se ljudi koristili u kućanstvu, obrtu, svakodnevici…

Gotovo stotinu starih razglednica s motivom Biograda na Moru uz pjesmu “Biograd u srcu” razgledajte u priloženom vidu:

Izvor: Ninčević, Marina, Samardžić, Draženko, Zavičajni muzej Biograd na Moru: vodič, 2016.