Žena iz Biograda na Moru ostala bez više stotina tisuća kuna kao žrtva internetske prijevare

Iz Policijske uprave zadarske u petak , 24. travnja 2020. godine još jednom su skrenuli pozornost građanima na internetske prijevare te nas po tko zna koji put upozorili da ne nasjedamo na razne oblike internetske prijevare i da se ne upuštamo u sumnjive novčane transakcije, kako ne bismo postali žrtve kaznenog djela.

Ovo upozorenje je stiglo nakon što su dan prije, u četvrtak, policijski službenici Policijske postaje Biograd zaprimili prijavu 59-godišnje žene o internetskoj prijevari. Ova 59-godišnjakinja je tijekom mjeseca srpnja prošle godine putem interneta stupila u kontakt s osobom, koja se predstavila kao muškarac iz Amerike, koji se trenutno nalazi u Afganistanu, te joj ponudio poslati veću količinu novca i zlata. Nakon toga mu je oštećena u više navrata na račune nepoznatih osoba iz raznih europskih zemalja uplatila više stotina tisuća kuna, nakon čega joj se osoba prestala javljati.  U tijeku je kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela prijevare.

Iz Policijske uprave zadarske su nakon ovog događaja, dakle, još jednom skrenuli pozornost građanima na internetske prijevare te nas po tko zna koji put upozorili da ne nasjedamo na razne oblike internetske prijevare i da se ne upuštamo u sumnjive novčane transakcije, kako ne bismo postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.kaznenog djela.

„Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.“ – napisali su u upozorenju koji su objavili i ponudili informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu

Latak je dostupan na poveznici:

https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Pixabay