U sjećanje na Fridrika Frica Jeličića, legendarnog Biogradca koji je u svome BMW-u ’60.-ih godina prošlog stoljeća provozao Josipu Lisac i Nedu Ukraden

Fridrik Fric Jeličić bio je pripadnik jedne od najstarijih biogradskih obitelji koja je početkom stoljeća stanovala na današnjem Narodnom trgu ili Trgu Brce.

Glagoljske matice vjenčanih i krštenih u Biogradu nestale su za Kandijskog rata, no sačuvana je glagoljska matica krštenih iz razdoblja od 1722. do 1829. godine, koja sadrži 330 ispisanih stranica i koja se danas čuva u Državnom arhivu u Zadru. Ondje nalazimo prezime Jeličić zapisano u Biogradu 1723. godine (što ne znači da u Biogradu nije postojalo i prije navedene godine).

Fridrik Fric Jeličić rodio se 1930. godine uoči velikih povijesnih previranja u prošlom stoljeću, desetak godina prije početka Drugog svjetskog rata.

Ratne strahote osjetio je Fric vrlo rano kada je već s 13 godina ostao bez oca Tome, koji je tih ratnih godina ubijen u Sarajevu a da obitelj nikada nije dobila njegove posmrtne ostatke ili informaciju o točnoj lokaciji njegovog posljednjeg počivališta.  Fricovoj majci  i Tominoj supruzi Šanti, koja je inače iz Morožinovih, srce je prepuklo od tuge za voljenim suprugom i njegovom tragičnom sudbinom te je i ona umrla nedugo nakon njega.

Frica, njegova dva brata i sestru u skladu sa svojim mogućnostima nastavila je odgajati baka Dana. Tako da je on, budući je ostao bez roditelja, imao prilično teško djetinjstvo te bio primoran još od rane mladosti naporno raditi kako bi prehranio sebe i svoju obitelj. Već u ranoj mladosti zaposlio se u Iliriji, u vrijeme poslijeratnog razvoja grada Biograda na Moru, te je zajedno s ostalim radnicima Ilirije i suprugom Filomenom, odmila Filom, cijeli svoj radni vijek dug četiri desetljeća proveo u Iliriji. Za svoj rad ovaj vrijedni bračni par primio je bezbroj nagrada i priznanja. Ta ista Ilirija, čiji je temelj udario i bio jedan od dioničara, nije mu se pošteno odužila, niti poslala vijenac ili bilo kakav spomen sućuti obitelji kada je 28. veljače 2019. godine u svojoj 89. godini najzad i preminuo.

Fridrik Fric Jeličić, u pozadini se vidi hotel Ilirija

Za života sudjelovao je i u mnogim drugim radnim akcijama koje su poslijeratni Biograd na Moru pretvorile u prepoznatljiv turistički grad. Predio Jaza, u kojem je sadašnja gradska lučica i tzv. žuta zgrada , nasipavan je mukotrpno uz oskudnu tehniku. Bio je to uglavnom teški fizički rad u kojem je sudjelovao Fric, zajedno s ostalim Biogradcima, kada su uz pomoć zaprežnih kola, konja i magaraca, najvećim dijelom tijekom 1949. godine nasipali ovaj dio grada Biograda na Moru.

Radna akcija u Jazu 1949. godine

Obrađivao je Fric polje, volio je poljoprivredu. Uzgajao je pretežno mediteranske kulture.

Fric sa suprugom Filom u polju

U vrijeme kada se o turizmu nije previše govorilo, tijekom ’60.-ih godina prošlog stoljeća, bio je i jedan od prvih privatnih iznajmljivača u Biogradu na Moru. Svoje apartmane zamislio je već tada i od onda ih stalno uređivao i nadograđivao.

Cijeli svoj život volio je sport, napose nogomet i rukomet. Tako je u HNK Primorcu jedno vrijeme bio trener i fizioterapeut, a također i vjerni član RK Biograd i rukometni sudac.

U svijetu automobilizma bio je među prvima u Biogradu na Moru kada je kupio i svoj prvi BMW, vjerojatno prvi u cijeloj Dalmaciji. Sa suvozačke strane tijekom ’60.-ih godina prošlog stoljeća bile su u njegovom BMW-u kultna hrvatska glazbenica Josipa Lisac, a odmah zatim i Neda Ukraden, što su poznata i danas aktivna imena regionalne estradne scene, koje je za nastup u Biogradu na Moru prigodno dovozio sa zračne luke.

Fric i prvi BMW u Biogradu na Moru

Kakav je to svijet bio i što se tada u Iliriji pjevalo i sviralo, pokušat ćemo dočarati ovim rijetkim glazbenim videom u kojem Josipa Lisac s dugom crnom kosom na samim svojim glazbenim počecima 1968. godine pjeva „When A Man Loves A Woman“…

Danas je godišnjica smrti Fridrika Frica Jeličića i prigodno ga se sjećamo kao svestranog čovjeka koji je imao izvrsnu osobnost i još donedavno hodao gradskim ulicama.

Uvijek je bio u trendu i držao do sebe

Spomenuli bismo još i njegovu posebnu vezu s unukom Mariom koji mu je na Gradskom groblju u Biogradu na Moru uredio grobnicu i u mramornu ploču dao uklesati stari obiteljski grb, jedinstven u Biogradu na Moru i okolici.

Njegova nevjesta i Marijeva majka, Slavica Jeličić, poznata je biogradska političarka, nekad potpredsjednica a danas oporbena vijećnica iz redova SDP-a u Gradskome vijeću Grada Biograda na Moru.