VIDEO: Biograd u srcu i slici varaždinskog fotografa Krešimira Stančića

Varaždinski fotograf Krešimir Stančić i urednik stranice Putovima povijesti i prirode ljetovao je u Biogradu na Moru. Ovaj nagrađivani fotograf je u kolovozu 2018. godine timelipse video zapisom i fotografijama zabilježio zalaske sunca i neke posebne kadrove Biograda na Moru, kao i svoje nezaboravne trenutke s godišnjeg odmora. Uz video uradak, koji je objavio na YouTube-u, i fotografije koje je tada snimio i objavio na svojoj stranici, izmeđuostalog je zabilježio i nekoliko dirljivih rečenica:

„Biograd. Rodni grad moje majke, grad mojih predaka. Mjesto dugih i bezbrižnih ljeta djetinjstva, ispunjenih igrom i avanturama. Uzrok duboke čežnje i strepnje u predugim ratnim godinama. Izvor mladenačkih frustracija  dijalektalnom i regionalnom pripadnošću. U zrelosti, mjesto odmora i susreta sa širom obitelji. Udisanja slanog morskog zraka te uživanja u pogledu na more i otoke s jednakom ljubavi kao i za brežuljke kraja u kojem živim. Varaždinac i Dalmatinac. Dalmatinac i Varaždinac. Nije bitno kojim redom. Isprepleteno i čvrsto povezano. Zauvijek…“.

Pogledajmo timelipse video grada Biograda noću, odnosno ljetne fotografije snimljene  timelapse tehnikom, iz objektiva varaždinsko – dalmatinskog fotografa Krešimira Stančića, kojemu je grad Biograd na Moru s posebnim razlogom (ili razlozima) već dugi niz godina, još od ranog djetinjstva, smješten duboko u srcu.

Sad već daleke 2012. godine Krešimir Stančić krenuo je s idejom o snimanju dokumentarca o srednjovjekovnim utvrdama na Ivančici. Spojile su se njegove velike ljubavi – povijest, priroda i fotografija/videografija.

U nekoliko narednih godina nastavio je istraživati dvorce, utvrde, ruševine te druge razne lokalitete na području Varaždinske županije, ali i šire. Iako ideja o snimanju dokumentaraca nije zaživjela, povezanost s prirodom te bogata kulturna i povijesna baština varaždinskog kraja motivirale su ga da nastavi istraživati i fotografirati. 2018. godine u njegovim avanturama pridružila se još jedna zaljubljenica u prirodu i pisanje, fotografkinja u procesu učenja – Silvija Copak.

Na sugestiju cijenjenog prijatelja i kolege fotografa, također je pokrenuo i web stranicu https://ad1500.com.hr s ciljem da tamo prezentira kratke foto i video priče o povijesnoj tematici. Zaokret u načinu prezentiranja oslobodio ga je tematskih okova. Dobio je poticaj da češće snimam te da priče brže dolaze do publike.

Prvotno ime, “Srednjovjekovne utvrde Ivanščice”, bilo je vezano uz početke i želju o snimanju dokumentarca. Kako se s vremenom skupilo dosta vjerne publike, a priče su počele obuhvaćati širi tematski okvir, odlučio se za malu promjenu. Nakon sedam godina, stranica je osvanula u novom ruhom, pod imenom “Putovima povijesti i prirode”.

Sadržajno se ništa nije promijenilo, samo taj isti sadržaj dobiva pokriće i u imenu. I dalje su ondje fotografije i videa tvrđava i dvoraca te zanimljivih priča iz povijesti, no konačno je i priroda zauzela svoje legitimno mjesto jer ju je jednostavno nemoguće odvojiti od lokacija koje autori posjećuju. Niti njihovu ljubav prema njoj.

Njegova draga suradnica, Copak Silvija i on potrudili su se da nam i pod novim imenom donesu pregršt čarobnih priča iz objektiva njihovih fotoaparata, a mi ih podržavamo u radu uz pokoji like & share.

Želja im je fotografijom i videom predstaviti povijesnu baštinu u zagrljaju prirode uz tekstove koji povijest pričaju na jedan malo drugačiji način. Namjeravaju zaobići zamku da njihova stranica bude samo još jedna u nizu stranica koja prepričavaju činjenice i podatke, ali nikako ne namjeravaju mijenjati ono što je povijest zabilježila već da nam to budu okviri za ispričati moguće priče malih i velikih ljudi minulih stoljeća. Ništa drugo nego li čarobne priče iz objektiva.

Želja im je zainteresirati javnost za kulturno-povijesnu baštinu koja je velik adut u razvoju turističke ponude našeg područja, ali i šire. Pogotovo ako u podlozi stoji zanimljiva i pomalo mistična priča. Poziv na suradnju oko tog cilja uvijek će naići na dobrodošlicu kod njih.

Ostale njihove radove koji ne dijele neku konekciju s poviješću možete pronaći ovdje:

https://kresimirstancic.com

https://www.facebook.com/kresimir.stancic.photography/

https://ad1500.com.hr

https://www.instagram.com/silly.silvi/?hl=hr

 

Izvor: Sjeverni.info