NOVI SLUČAJEVI TROVANJA ŽIVOTINJA: Je li Biograd na Moru „pet friendly“ grad?!

Već neko vrijeme po društvenim mrežama kružila su upozorenja da je na određenim lokacijama po Biogradu na Moru postavljen otrov kojim se truju životinje, osobito psi i mačke. Kako se čini, ovaj problem nije riješen te svake godine u ovo vrijeme ispočetka donosi nove nevolje vlasnicima pasa i mačaka.

Naime, iz jedne objave na Facebooku doznajemo da je otrova ovih dana bilo po plaži Dražice gdje se kujica u vlasništvu autora objave otrovala prilikom šetnje tom istom plažom. Kujica je bila na povodcu (dakle nije lutala uokolo) te je liznula malo otrova u šljunku od kojeg se u roku od nepunih 6-7 minuta počela tresti, grčiti odnosno pokazivati znakove trovanja. Srećom, brzom intervencijom veterinara kujica je spašena, a vlasnik je javno vidljivom objavom upozorio ostale vlasnike na opasnost po njihove ljubimce.

Ljubitelji životinja, a koji su pretežno iz Biograda na Moru, okupljaju se u Facebook grupi s ciljem, kako sam naziv grupe sugerira: Pronaći monstruma/monstrume koji truju životinje po Biogradu! Grupa trenutno broji 100-tinjak članova ogorčenih činjenicom da se problem trovanja životinja nije riješio ni nakon protoka godine dana.

Osim u spomenutoj grupi, informacije o slučajevima otrovanih životinja pratili smo i na Facebook stranici Veterinarske prakse Dado.

Prema onome što nam je javila jedna članica ove grupe, Biograd na Moru uopće nije „pet friendly“ grad, budući da se otrova može pronaći na raznim lokacijama gdje se okupljaju mačke lutalice (kod srednje škole, u Solinama, na Dražici, oko gradskog groblja…). Mačke se opet ne bi masovno okupljale „na svakom kantunu kad bi Biograd bio uredan i čist“, zaključuje naša sugovornica.

Pužomor kojeg je vlasnica psa pronašla kod biogradske srednje škole

U većini slučajeva otrov koji se koristi za trovanje životinja po Biogradu na Moru je pužomor tako da se ovaj otrov plave boje umiješa u hranu za mačke. Nakon konzumacije zatrovane hrane metaldehid iz pužomora brzo se resorbira u opću cirkulaciju probavnog sustava životinje, te uskoro djeluje i na središnji živčani sustav životinje, tako da ona ugiba u strašnim mukama, trzajući se, u roku od samo nekoliko desetaka minuta klone pod napadima. Isti taj otrov ne usmrćuje samo mačke lutalice, već prijeti, osim psima ljubimcima i djeci koji ga mogu pronaći u igri na spomenutim lokacijama. Otrov, nažalost,  jednako djeluje i na ljude.

Važno je napomenuti da su slučajevi  trovanja životinja kazneno djelo kojima se treba pozabaviti policija.

Trovanje životinja zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja (čl. 4, st. 2, tč. 14), a propisana kazna za fizičke osobe je od 10 do 15 tisuća kuna.

Također, trovanje je kažnjivo i Kaznenim zakonom (čl. 205, st. 1), a predviđena je kazna zatvora do jedne godine.

Za sada nije poznato jesu li slučajevi trovanja životinja po Biogradu na Moru prijavljeni policiji, no to bi u svakom pojedinačnom slučaju trovanja bilo potrebno učiniti. Građani ne bi smjeli iz očaja uzimati pravdu u svoje ruke, a da nadležne institucije s problemima uopće nisu upoznate.

 

Fotografije: Facebook