Akcija čišćenja prostora oko svjetionika na otoku Katarini

Prostor oko svjetionika na otoku Katarini sad je lijep i čist, a sve pohvale za to idu inicijatoru – Općini Tkon, biogradskoj Šumariji i volonterima iz Tkona!

„Danas je na inicijativu Općine Tkon, a u suradnji sa Šumarijom Biograd te uz pomoć naših volontera očišćen pomalo zapušten prostor oko svjetionika na otoku Katarini smještenom u našem Pašmanskom kanalu.“, navode djelatnici Turističke zajednice Općine Tkon, te ističu:

„Premda se otok Katarina nalazi pod ingerencijom katastarske općine Biograd n/M, ima veliko značenje za Tkon u povijesnom, kulturnom i turističkom pogledu.

Nekadašnji svjetionik u sklopu zgrade čuvao je sam čovjek, a tijekom vremena svjetionik je postavljen izvan kuće i sada funkcionira uz pomoć sunčeve energije.

Nekada je ovaj otok bio odredište i značajna turistička „destinacija“ na koju su naši domaći iznajmljivači starinskim brodicama na jedra odvodili svoje goste na kupanje kako bi im priuštili originalne izlete u posebnom prirodnom ambijentu i okruženju s pitomom borovom šumom.

Ovaj otok je bio svojevrsni preteča naturističkog kampa „Sovinje“ koji je danas poznato ljetovalište u Tkonu!

Svjetionik s kućom izgrađen je 1885. godine, za vrijeme austro–ugarske vladavine, a kamen za brojne luke i porte kao i sam Parapet u Tkonu potječe upravo s ovog otoka.

Značaj otoka Katarine ogleda se i u pogledu kulturne baštine jer se na njemu nalaze i ruševine crkve Sv. Katarine koja prema povijesnim izvorima datira iz 16. stoljeća. Također, postoji zapis da je otok nekad bio u vlasništvu benediktinskog samostana Sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu.

Briga za otok i baštinu nastavit će se i u budućnosti te će Općina Tkon nastaviti s održavanjem jednog od simbola pomorske baštine i Pašmanskog kanala s najljepšom željom da svima i dalje svijetli na dobro more!“

Izvor: TZO Tkon