Dani logoraša u Biogradu na Moru

U petak, 8. studenog 2019. godine, u Biogradu na Moru započeli su trodnevni Dani logoraša koji se svake godine, redovito  od 1998. godine, održavaju u drugoj županiji.

Ovaj put HDLSKL – Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, za susret u Biogradu na Moru okupili su preko stotinu logoraša.

U Biogradu na Moru su, prema zacrtanom planu i programu, u subotu imali skupštinu Društva, a potom su u poslijepodnevnim satima pošli na križni put prema brdu Kamenjak, prepoznatom kao mjestu stradanja hrvatskih mučenika, gdje su položili vjence i zapalili svijeće. U nedjelju će posjetiti PZ „Maslina i vino“ Rade Bobanovića u Polači.

Biograd na Moru posljednji put bio je domaćin Danima logoraša 8., 9. i 10. listopada 2004. godine, kada je susret okupio dvjestotinjak članova iz cijele Hrvatske i dvadesetak predstavnika udruga, ministarstava, saborskih zastupnika…Dvostruko više nego danas.

Moglo bi se reći, da nije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, vjerojatno više nitko ne bi pitao za njih. Oni su danas bivši logoraši koji su tijekom Domovinskog rata mjesecima i godinama bili zarobljeni i zlostavljani u srpskim koncentracijskim logorima.

Fotografija/izvor: Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora/Facebook