Dida Mate u Biogradu na Moru upoznao buduću suprugu, osvojio je galebarenjem; šibenski glumac sa suprugom nedavno proslavio i zlatni pir

Šibenski glumac Mate Gulin (76) i u mirovini osjeća „teret slave“: nakon šest desetljeća karijere koje je proveo na kazališnim pozornicama te snimio 20-ak filmova i TV serije, među kojima „Larin izbor“, „Najbolje godine“, „Loza“… snimio je i reklamu po kojoj ga danas svi prepoznaju. Umirovljeni prvak šibenskog HNK u posljednjih nekoliko godina glumio je u pet televizijskih serija i filmskih projekata, što je impresivan rezultat čak i za dvostruko mlađe glumce. Najnoviji film u kojem glumi je Brešanov „Koja je ovo država“. TV gledateljima posebno je zanimljiv kao dida Mate u seriji reklama koje je snimio za HEP.

Protekle je godine, neposredno nakon 75. rođendana i slavlja u povodu 60 godina karijere dida Mate slavio još jedan vrijedan jubilej – 50 godina skladnog braka sa suprugom Nadom. „Dobra je kad je sve to izdržala, moja putovanja, turneje po Njemačkoj, sva izbivanja od doma.“ kaže glumac.

Proslavili zlatni pir, a trebala je to biti tek ljetna avantura

Suprugu je koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća osvojio – galebarenjem. Došla je, kaže, iz rodnog Beograda na ljetovanje u Biograd na Moru. Mate je s prijateljem krstario u kabrioletu, a kako je te večeri u Šibeniku bio slab ulov, poslije ponoći su otišli u Biograd. Ugledali su Nadu s prijateljicom na terasi i krenuli. Svidjela mu se jer je nalikovala na Catherine Deneuve, a za njih dvojicu, mladih i mršavih, djevojke su mislile da su Talijani.

Mate i supruga Nada sedamdesetih godina prošlog stoljeća (fotografija iz privatnog albuma)

 „Došao sam za njezin stol i pitao hoćemo li plesati, a ona kaže da ne zna plesati. Nisam od sramote mogao natrag, sam preko cijelog podija. Tim više što je ona od mog prijatelja odmah pristala. Nagovarao sam Nadu, kazao: ‘Ma nema veze, ja ću te naučiti’ i uspio. Stisnuo sam je na podiju i, kad je počela ‘Besame Mucho’, zapjevao joj na uho. A ona kao u crtiću, samo što nije skliznula.“, prisjetio se za 24 sata Mate.

Njemu je to trebala biti samo ljetna avantura, no Nada mu je pisala tri pisma na dan. Matina mama htjela ju je upozoriti pa je govorila sinu: “Daj mi adresu da joj kažem s kim se spetljala”.

Prešutio je Nadi da je prije nje bio oženjen i nakon tog ljeta otišao je u svijet. Nekoliko godina poslije javio joj se iz Pariza.

„Napisao sam joj da stižem i neka me čeka na kolodvoru. Mislio sam, ako ne dođe, prespavat ću kod bivše žene. No došla je. Od trenutka kad me je dočekala na tom kolodvoru, nismo se odvajali. Iz Beograda je došla sa mnom u Šibenik.“, priča glumac.

Prve godine braka (fotografija iz privatnog albuma)

Danas je Mate stalno uz suprugu. Otkako je Nada oboljela od neurološke autoimune bolesti zbog koje se teško kreće, svladao je i sve kućanske poslove. Uživa u vrtu u kojem je zasadio gredice s rajčicama i jagodama. Omiljen hobi mu je i kuhanje. Svaki dan sjeda na svoj skuter kojim po Šibeniku “lomi” zavoje i ide u kupnju namirnica za ručak. Ističe da voli kuhati. Vrlo je aktivan i na Facebooku na kojem se predstavlja kao „umirovljenik koji ne miruje“. No najveća je Matina radost unučica  Mila, jedinica njegove i Nadine kćeri Ane.

Šibenski glumac ni danas ne namjerava prestati s glumom. Zadnji film u kojem je glumio je Brešanov „Koja je ovo država“, a glumio je i u filmu “General” Antuna Vrdoljaka. Morao je tada naučiti tri rečenice na španjolskom, ali mu nije išlo pa je sve ostalo na “buenas noches”. Tješio se time da je i Goran Višnjić jedva svladao te španjolske “kobasice”.