Ivan Čupić i Danijel Katičin sudjelovali na „Regionalnoj konvenciji o saradnji gradova i opština na EU projektima“ u Kolašinu (Crna Gora)

„Regionalna konvencija o saradnji gradova i opština na EU projektima“ održavala se ovih dana u Kolašinu, gradu i općini u Crnoj Gori, na rijeci Tari, samom središtu crnogorskog zimskog turizma. Pa su tako sudionici ove Prve konvencije gradova Belišća, Benkovca, Biograda na Moru, Radoviša, Bogatića, Kolašina i Mojkovca između ostalog iskoristili prigodu i posjetili planinu Bjelolasicu i Ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

Drugog radnog dana Ivan Čupić iz Biograda na Moru objašnjavao je sudionicima kako su za devet godina iz EU fondova uspjeli dobiti sredstva za ukupno 130 projekata.

„Udružili smo dva grada, Biograd na Moru i Benkovac i 11 općina koje ih okružuju i osnovali tako lokalnu akcijsku grupu (LAG) koja predstavlja 45.000 stanovnika. LAG aplicira kod Bruxellesa uvijek sa konkuretnim projektima iz oblasti turizma, poljoprivrede, komunalne infratsrukture…Kada dobijemo sredstva onda mi raspisujemo natječaj za projekte iz tih oblasti i po utvrđenim kriterijima dijelimo sredstva. Turizmu 54 projekta, poljoprivredi 18 i tako redom. Lako je na obali stvarati turističku ponudu, mi je sada stvaramo u zaleđu i ruralnom dijelu jer su zahvaljujući podršci EU fondova izgrađena 24 bazena. Uz bazen idu smještajni kapaciteti, pa konoba, pa restoran i turista ima šta traži. Potvrđuje to i činjenica da je Biograd na Moru sa 400.000 noćenja prije nekog vremena došao do milijun i 200.000 noćenja.“, govorio je Čupić, a  navode tamošnji mediji. Također su ga ugostili i u izravnom televizijskom programu.

Fotografiju snimio Danijel Katičin, Izvor: Facebook

Konvencijom je naročito zadovoljan graonačelnik Belišća Dinko Burić koji je ocijenio da je Prva konvencija ispunila sva očekivanja i da je potvrdila da postoji potencijal koji treba projektno ponuditi EU.

„Naša suradnja potvrđuje da nastavljamo cijeniti ono što smo imali u zajedničkoj državi.“, istaknuo je ovom prigodom Burić.

Foto: Montenegrovision365.com