Umijeće gradnje suhozida od danas na UNESCO-ovom Reprezentativnom popisu nematerijalne baštine čovječanstva

Odlukom UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, na sjednici u srijedu, 28. studenog 2018. godine, u Port Louisu u Mauricijusu, tradicijski napjev Međimurja Međimurska popevka kao samostalna nominacija te Umijeće suhozidne gradnje kao višenacionalna nominacija (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Slovenija, Španjolska i Švicarska) uvršteni su na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

“Umijeće suhozidne gradnje podrazumijeva obradu i slaganje kamenja jednog na drugi bez upotrebe veziva, osim ponekad suhe zemlje. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena, a suhozidi su oblikovali različite krajolike od prapovijesti do danas”, stoji u obrazloženju ove odluke.

“Suhozidi igraju važnu ulogu u sprječavanju klizišta, poplava i odrona, kao i u borbi protiv erozije i pustošenja zemlje, potiču bioraznolikost i stvaraju potrebne uvjete za poljoprivredu.

Nositelji zaštite i gradnje suhozida su seoske zadruge gdje je ovo umijeće duboko ukorijenjeno, ali i profesionalci u graditeljstvu.

Suhozidi su uvijek napravljeni u harmoniji s okolišem, a tehnika gradnje pojačava vezu između čovjeka i prirode. Umijeće se prvenstveno prenosi s koljena na koljeno, ovisno o jedinstvenom krajoliku u kojem se gradi”, između ostalog stoji na stranicama UNESCO-a.

Autorica naslovne fotografije: Melisa