U Biogradu na Moru na međunarodnoj radionici ovih dana predstavljat će se i hrvatski roboti

I ove godine Biograd na Moru ugošćuje stručnjake, studente, znanstvenike i poduzetnike iz Kine, SAD-a, Nizozemske, Japana, Švicarske, Singapura, Španjolske, Izraela te drugih zemalja, a koji su stručnjaci iz područja robotike, ali i arheologije, biologije, geologije i ostalih znanosti koje se oslanjaju na korištenje robota prilikom pomorskih istraživanja. Više o tome u nastavku…

Hrvatski roboti iz LAPOST-a predstavit će se na 10. izdanju  međunarodne terenske radionice Breaking the Surface (BTS) koja se održava se u hotelima Ilirija Resorta u Biogradu na Moru od 30. rujna do 7. listopada 2018. godine. Radionica je jedinstveno okupljanje 200 domaćih i inozemnih stručnjaka različitih struka koje objedinjuje istraživački rad u području pomorske robotike.

Sedmodnevnu radionicu organizira LAPOST, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

Od prisutnih vozila na ovogodišnjoj radionici tri su hrvatska proizvoda, a među njima nalaze se i LAPOST-ovi roboti imena aMussels i aPad, čije će korištenje i mogućnosti proučavanja morskog dna predstaviti mladi znanstvenici u sklopu praktičnih vježbi.

Ivana Mikolić, menadžerica LAPOST-ovih projekata, dodaje: “aMussels i aPad dva su od tri vozila koja zajedno čine isprepleteni autonomni sustav razvijen u sklopu projekta subCULTron na kojem sudjeluje i naš laboratorij, LAPOST, zajedno s brojnim europskim partnerima. Radionica Breaking the Surface jedinstveni je događaj koji nam omogućuje prezentaciju naših postignuća i izmjenu znanja s kolegama u području, ali i krajnje vrijedna terenska iskustva s istraživačkim partnerima.”

I ove godine Biograd na Moru ugošćuje stručnjake, studente, znanstvenike i poduzetnike iz Kine, SAD-a, Nizozemske, Japana, Švicarske, Singapura, Španjolske, Izraela te drugih zemalja, a koji su stručnjaci iz područja robotike, ali i arheologije, biologije, geologije i ostalih znanosti koje se oslanjaju na korištenje robota prilikom pomorskih istraživanja. Terenska radionica jedinstvena je zbog spoja stručnih i istraživačkih predavanja zajedno s terenskim vježbama i predstavljanjima robota te praktičnim radom.

Važnost radionice Breaking the Surface prepoznata je i na međunarodnoj razini podrškom od Američke i Norveške ambasade u Hrvatskoj kao strateški projekt za jačanje međudržavne i međuinstitucijske suradnje. Predstavnici ambasada posjetit će Biograd na Moru i sudjelovati u programu radionice.

Već petu godinu za redom Ilirija je domaćin ove sedmodnevne međunarodne radionice, ujedno jednog od najznačajnijih događaja u posezoni.

Osim toga, intenzivnu posezonu u objektima Ilirije d.d. obilježit će i posebni događaji organizirani kroz sustav destinacijske menadžment kompanije (DMK) Ilirije Travel, potom jubilarni 20. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show, vodeći hrvatski nautički sajam koji će se održati u Marini Kornati od 18. do 21. listopada, te bogata regatna sezona i izniman broj koncertnih i kulturnih događanja u Arsenalu čime  se doprinosi kvalitetnom produženju sezone, razvoju cjelogodišnjeg poslovanja i razvoju ponude Biograda na Moru.

Grupna fotografija BTS 2017, autorice Marija Havaić i Andrea Radmanić, Izvor: BTS (Facebook)