Na Biograd Street Music Festivalu nastupio Krešimir Baričević, ulični svirač kojeg svi znaju

Ovogodišnji Biograd Street Music Festival u punom je zamahu. Organizatori (dogradonačelnik Marijan Stopfer, umjetnički direktor Boris Hrepić Hrepa i TZG Biograda) zadovoljni su su odazivom uličnih svirača i zabavljača.

Mogli bismo kazati kako je Biograd ovih dana zahvatilo pozitivno šarenilo koje se proteže na nekoliko lokacija duž rive. Ima tu svega, svakojakih zabavljača, akrobata i uličnih performera, bez kojih je inače svaki festival nezamisliv, ali i pjevača. Ovih dana imali smo u Biogradu nastupe performera Monka, Kristijana Al-Droubija (performer statua), hrvatskih glazbenika Nikole Čatlaka i Krešimira Baričevića te bendova No Oridinari Trio i Lili Gee & Strings i drugih.

I tako…U moru svakojakih uličnih izvođača i pjevača, gdjekad posvađenih i sa sluhom i sa glasom, pojavi se u Biogradu na Moru po drugi put (i to na samom početku ljeta) i netko tko uistinu zna zapjevati uz gitaru.

U tom smislu posebno se izdvaja ime Krešimira Baričevića, jer ga pravi znalci smatraju jednim od ponajboljih hrvatskih uličnih izvođača uopće. Mnogi prolaznici su ga već do sada imali prilike upoznati, pa je tako i YouTube prepun snimki njegovih glazbenih izvedbi po ulicama iz raznih dijelova Hrvatske, uglavnom većih gradova u kontinentalnom dijelu Hrvatske te manjih ili većih gradova uz obalu, kao što su Rijeka, Opatija, Pula, kao što je i Biograd na Moru.

Po prvi put na Biograd Street Music Festivalu nastupio je početkom kolovoza prošle godine. Najviše publike imao je u Biogradu tijekom održavanja tradicionalne manifestacije pod nazivom „Biogradska noć“, kada je biogradska riva bila ispunjena desecima tisuća posjetitelja.

Krešimir Baričević na Biogradskoj noći 2017.

Krešimir Baričević inače je pobjednik RTL-ovog showa „Nikad nije kasno“ u kojem je osvojio 50 000 kuna i pjesmu napisanu samo za njega. Nakon pobjede u showu vratio se sviranju na ulici.

Već više od desetljeća ulica je njegova pozornica. Postala je nakon što je u državnoj tvrtki, gdje je radio električarske poslove i kopao jame za redovnu plaću od oko 4 000 kuna, nakon 22 godine radnog staža dao otkaz.

Prije pet godina od posljedica raka dojke preminula je njegova supruga Tatjana. Upoznali su se upravo u Biogradu na Moru, gdje je on svirao, a ona ljetovala. Bila je operna pjevačica i pjesnikinja.

„Očito, sviju nas sudbina bila je muzika. Da nije bilo muzike, mislim da se uopće ne bismo našli, ali životna priča išla je tim smjerom.“, govori Krešimir Baričević.

Nakon godinu dana ljubavi, na svijet je došla njihova predivna kćerkica Tea, danas teenagerica. Živjeli su život iz bajke, sve dok njihova Tatjana nije prerano otišla. Na grob joj je, kao epitaf, Krešimir upisao stihove njezine vlastite pjesme “Zima na groblju”.

Pjesma „Naći ću svoj mir“ s kojom je Krešimir Baričević nastupio na prošlogodišnjem Splitskom festivalu govori upravo o njegovoj najvećoj ljubavi, njegovoj supruzi i životnom putu.

U Biogradu su još jednom prolaznici bili oduševljeni snagom njegove interpretacije brojnih balada, domaćih i stranih, kojima uz gitaru potiče emocije i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.