O križu “na kraj sela”

Danas se često može čuti floskula da se ne treba vraćati u prošlost i razmišljati o onome što je davno bilo važno, već živjeti sada i misliti o budućnosti. Racionalni um to ne prihvaća, jer zna da je povijest svjedok jednog vremena i učiteljica života. Pamćenje i objektivno bilježenje onoga što se zbilo sastavni je materijalni dio identiteta neke zajednice, a spomen na povijesne događaje govori o našem ishodištu i ukorijenjenosti, što je uglavnom smisao povijesnih priloga koje čitate na ovoj stranici.

Križ u Ulici dr. Franje Tuđmana nasuprot Osnovne škole Biograd također je svjedok jednog vremena. Nekada „na kraj sela“ podignut, danas se nalazi negdje po sredini. Svatko od nas prolazi i nekoliko puta dnevno pokraj tog mjesta, ne razmišljajući o tome kada je i zašto križ podignut i što na njemu točno piše.

Biograd je koncem 19. stoljeća bio tipično težačko mjesto s trgovcima, trgovinama na malo, a samo mjesto brojilo je niti tisuću stanovnika te se počeo širiti u pravcu „Križa“ na kraj sela odnosno varoši. Što se tiče izgrađenosti Biograda i stanja kuća iz tog doba, nailazimo na podatak kako su kuće smještene na „relativno malom prostoru, građene od kamena, zidane u kreču i žbuci, pokrivene crijepom i svakojako razmještene po poluotoku. Malo je kuća u dobrom stanju, slabo se održavaju, a među njima ima i ruševina“ (Izvor: Stjepo Obad, Biograd u prvoj polovici devetnaestog stoljeća). Mjesto križa predstavljalo je tada „vrata od sela“.

Križ „na kraju sela“ podignut je u Biogradu 2. prosinca 1856. godine prilikom misija koje su se održavale u biogradskoj župi.

Na njemu piše:

POSLANJE

DRUSBE ISUSOVE

  1. OCE 3. ZDRA 3. SLAVA OTCU

NA 2. PROSINZA

MDCCCLVI

što hoće reći kako svaki onaj koji izlazi iz sela i kada se vraća treba stati kod križa i izmoliti tri Očenaša, tri Zdravo Marije i tri Slava Ocu za spas svoje duše, na što ga podsjeća ovaj podignuti križ postavljen pored puta na kraju, odnosno početku sela.

Za uništenje neke zajednice dovoljno je razoriti njenu prošlost, jer kad se izgubi povijesno pamćenje i sjećanje, preostaje obična banalna svakodnevnica. Bijeli križ opomenu šalje.

Križ “na kraj sela”