Sad je pravo vrijeme za pripremu domaće višnjevače (recept)

Višnje (maraške) su dozrele i svi koji rado piju a još radije poslužuju goste s višnjevačom (likerom od višanja), upravo ovih dana pripremaju ovaj napitak.  Ovo je omiljeni aperitiv koji se poslužuje tijekom cijele godine, karakterističan je za naše podneblje, a priprema ga se vrlo jednostavno. Sve što je potrebno od sastojaka su višnje (maraške), šećer ili med, rakija lozovača i malo veća staklenka. Postoje već razne varijacije na temu pripreme i posluživanja ovog pića. U nastavku donosim tek jedan, nešto preciznije opisan i što je vrlo važno, provjereni recept za pripremu domaće višnjevače.

Potrebni sastojci: na 1 kg višanja 0,75 kg šećera i 1 litra lozovače.

Priprema: Višnje očistite od peteljki, odstranite oštećene i crvljive, pa isperite u velikom cjedilu pod laganim mlazom hladne vode. Pripremite veliku staklenku sa širokim grlom, pa slažite u slojevima: sloj višanja, sloj šećera, tako da na vrhu bude sloj šećera.

Na posudu stavite poklopac ili celofan koji ćete učvrstiti gumicom, pa ostavite na sunčanom mjestu sljedeća 3 tjedna dok se šećer otopi. Povremeno možete sve to lagano promiješati s dugačkom žlicom kako bi se šećer lakše otopio (ja to ne radim).

Nakon tri tjedna dodajte u staklenku rakiju lozovaču pa ponovo zatvorite posudu i ostavite na suncu stajati još tjedan dana. Moguće je koristiti i drugu vrstu rakije, primjerice šljivovicu, ili rum ili votku, međutim zbog neutralnog je mirisa najukusnija lozovača. Uz lozovaču će do izražaja doći aromatičnost višanja. Nije potrebno dodavati vaniliju ili cimet, jer će se time prikriti izvorni, zamamni voćni miris zbog kojeg je ovaj domaći liker toliko poseban.

Nakon tjedan dana procijedite sve kroz gazu. Tekućinu prelijte u boce, ali nemojte ih odmah posve zatvoriti jer će liker još nekoliko dana “raditi”.

Piće se može odmah poslužiti, a ostatak višanja vratite u staklenku, dodajte još malo šećera i toliko rakije da pokrije višnje, pa staklenku vratite još tjedan dana da stoji na suncu. Višnje će otpustiti još soka. Staklenku potom spremite, pa višnje vadite iz nje i koristite ih tijekom godine kao zaseban desert, ili kao preljev za sladoled ili palačinke, a možete ih i miješati u biskvite ili nadjeve za tortu od sira, tiramisu i slično.

Foto: Duška Pavić