Na današnji dan, 18. kolovoza 1994. godine, osnovana 134. domobranska pukovnija

Na današnji dan prije 30 godina osnovana je 134. domobranska pukovnija Hrvatske vojske. Riječ je o postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila naselja biogradskog i stankovačkog kraja te sudjelovala u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice. Iskusni hrvatski branitelji koji su krenuli od seoskih straža i dragovoljačkih postrojbi na samom početku rata, preko 134. brigade, 53., 54. i 55. domobranske bojne pa do 134. domobranske pukovnije, pripadnici su ove postrojbe. Bili su to iskusni branitelji koji su tijekom Domovinskog rata branili širi biogradski i stankovački prostor te u „Oluji“ oslobađali Bukovicu i Ravne kotare.

Najprije su se okupili u 134. brigadi, a zatim su, zbog dolaska UN-a i preustroja Hrvatske vojske, sredinom 1992. godine preraspoređeni u samostalne domobranske bojne Biograd, Benkovac i Obrovac, koje su ustrojavanjem 134. domobranske pukovnije automatizmom ušle u njezin sastav. Drugim riječima, pripadnici ove postrojbe bili su ljudi koji su se u većini slučajeva u obranu Hrvatske uključili od samog početka Domovinskog rata, žitelji su mnogih općina i gradova diljem Zadarske županije i Hrvatske, pa tako i Biograda na Moru. Branili su pragove svojih kuća; od Raštana Gornjih do Bile Vlake, od Turnja do Draga i biogradskog arhipelaga. Branili su i obranili crtu bojišnice dugu više od 40 kilometara!

Dan osnutka 134. domobranske pukovnije Biograd je 18. kolovoza 1994. godine, tj. na dan kada je stigla zapovijed zapovjednika Zbornog područja Split generala Ante Gotovine u Zapovjedništvo IV. borbenog sektora Biograd o ustrojavanju pukovnije. U to vrijeme trebalo je ustrojiti novo Zapovjedništvo, tri pješačke bojne, topničko-raketni divizijun i pristožerne postrojbe.

Dakle, na današnji dan 1994. godine pristupilo se ustrojavanju 134. domobranske pukovnije Biograd. Mijenjao se naziv postrojba, ali riječ je uglavnom o istom sastavu branitelja. Kroz postrojbu je tijekom vremena od osnutka do kraja rata prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali i u drugim operacijama hrvatskih snaga.

Zapovjednik 134. domobranske pukovnije bio je pukovnik, tada bojnik,  Josip Čerina.

Načelnik stožera pukovnije bio je Denis Brzić.

Zapovjednici bojni bili su:

Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik 1. pješačke bojne;

Mile Rončević i Joso Šarlija, zapovjednici 2. pješačke bojne;

Ante Perica i Željko Ušljebrka, zapovjednici 3. pješačke bojne;

Davor Bačić i Merfi Brzić zapovjednici topničko-raketnog divizijuna;

Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadeset lakše ili teže je ranjeno.

Dokumentarni film o 134. domobranskoj pukovniji pod nazivom „Olujni branitelji Ravnih kotara; a riječ je o povjesnici ove postrojbe, u kojem se nalaze brojne fotografije i autentični snimci od osnutka ove ratne postrojbe do „Oluje“, prigodno možete pogledati ovdje:

„Položaji koji su uspostavljeni 1991. ostali su do kraja Domovinskog rata. Posebno je bilo zahtjevno i složeno braniti Jadransku magistralu, od Svetog Filipa i Jakova do Pakoštana jer je taj prostor bio pod svakodnevnom neprijateljskom vatrom s dominantnih kota ponad Jankolovice. Neprijateljskoj vatri bili su izloženi i civili tako da je život i rad bio iznimno težak. Unatoč nekoliko pokušaja prodora neprijateljskih prema Jadranskoj magistrali u prvim godinama Domovinskog rata, hrabri hrvatski branitelji su uspjeli obraniti i držati čvrsto obrambene položaje. Njihov veliki doprinos bio je u vojnoj operaciji Oluja zauzimanjem Gradine ponad sela Vukšić prvog dana operacije i sudjelovanjem u oslobađanju Benkovca i okolnih naselja drugog dana operacije. Kroz 134. brigadu i 134. domobransku pukovniju je prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 ih je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u vojnoj operaciji Oluja te su nakon toga uspješno izvršavali borbene zadaće u drugim operacijama Hrvatske vojske sve do 20. prosinca 1995. godine, kada su položaje na planini Klekovača ponad Drvara predali snagama HVO-a.“, kazao je Josip Čerina, ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije

„Na inicijativu hrvatskih branitelja vezano za obilježavanje predstojeće 30. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije i 33. obljetnice osnutka 134. brigade, usuglasili smo se kako ove dvije obljetnice treba obilježavati u jednom danu. Dogovorili smo se da to bude 12. listopada 2024. godine u Benkovcu, pod pokroviteljstvom Grada Benkovca. Bilo je razgovora o nacrtu programu i prostoru u kojem će se održati svečana akademija, o čemu će se blagovremeno obavijestiti hrvatske branitelje i javnost. Koristim priliku čestitati svim pripadnicama i pripadnicima 134. brigade i 134. domobranske pukovnije nadolazeće obljetnice. Uvijek se sjećamo naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za našu domovinu, koji su nam izvor snage i jakosti, da ih se uvijek sjećamo, zahvalni smo i hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu u Domovinskom ratu.“, kazao je Tomislav Bulić gradonačelnik  Grada Benkovca .

Svi zapovjednici i pripadnici ovih postrojbi s velikim ponosom i nestrpljenjem čekaju obilježavanje ove  zajedničke obljetnice,  vjeruju da će se obilježiti na jedan veliki i dostojanstven način.   Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti.

I mi smo odlučili dati svoj doprinos ovoj velikoj obljetnici prikupljanjem ratnih fotografija, koje za sada objavljujemo u albumu „Biograd na Moru i okolica u Domovinskom ratu 1990. – 1995.“ Tko želi, može nam poslati ratne fotografije, rado ćemo ih uvrstiti u album. U opisu fotografije ukratko neka bude ime i prezime, bar godina i mjesto nastanka. Ovu akciju možemo nazvati “Ako ne znaš što je bilo”. Od prikupljenih fotografija kreirat ćemo virtualnu izložbu i objaviti na našem YouTube kanalu. Do sada prikupljene fotografije pogledajte u poveznici OVDJE.