U sjećanje: Silvio Ferara ( (30. 3. 1952. Šibenik – 1.11. 2022. Biograd na Moru)

Na blagdan Svih svetih, dana 1. studenog 2022. godine, napustio nas je Silvio Ferara. Rođen je 30. ožujka 1952. godine u Šibeniku. Nakon završenog školovanja i vojnog roka 1976. godine zapošljava se na Radio Biogradu, a potom i u Srednjoj školi kao voditelj praktične nastave do 1981. godine, nakon čega odlazi tadašnju Općinu Biograd – Sekretarijat za Narodnu obranu koji je tijekom rata preimenovana u Ministarstvo obrane RH.

Godine 1990. aktivno sudjeluje u Službi motrenja i obavješćivanja te aktivno sudjeluje u pripremi organizacije veza za potrebe formiranja 134. brigade kao i ostalih postrojbi koje su se našle na području bivše Općine Biograd na Moru .

Dana 6. rujna 1991. godine izvršena je službena mobilizacija Službe motrenja i obavješćivanja, te se tada formirao Centar za obavješćivanje s tri motrilačke postaje za vizualno motrenje kao i jedinice za uzbunjivanje koja je radila u bliskoj suradnji sa Stožerom Civilne zaštite i tako je bilo do kraja rata.

Godine 2005. godine Silvo Ferara prelazi u hitnu službu 112 – Državne uprave za zaštitu i spašavanje i tu ostaje do prijevremene mirovine 2012. godine.

Silvio Ferara sve svoje slobodno vrijeme posvetio je generacijama mladih ljudi. Radioamaterizmom je “zarazio” i obučio brojne zainteresirane mlade, a kao dugogodišnji voditelj Karnevalske udruge „Tome Krnjeval Biograd” bio je neiscrpan izvor ideja i pokretač zabave pod maskama. Pamtimo ga s osmjehom i dobrim pričama.

Godine 2019. Grad Biograd na Moru nagradio ga je Nagradom za životno djelo, osobito za zasluge u Domovinskom ratu, kao i za njegov doprinos u razvoju društvenog života ovoga grada.

Iznimna dostignuća i doprinos Ferara je ostvario tijekom Domovinskog rata radom u Službi motrenja i obavješćivanja kao i u pripremi formiranja sustava veza za 134. brigadu Hrvatske vojske kao i drugih hrvatskih postrojbi koje su branile biogradsko zaleđe. Istakao se i u svekolikom djelovanju u društvenom životu s mladima, posebno na području radio-amaterizma. Isto tako bio je dugogodišnji predsjednik biogradske karnevalske udruge „Tome Krnjeval“.

Na našoj Facebook stranici pogledajte film o nagrađenom Ferari koji je povodom svečanosti Dana grada Biograda na Moru i blagdana svete Stošije, nebeske zaštitnice Biograda, 2019. godine snimio i montirao Dinko Denona, a tekst sastavila i čitala Branka Pelicarić. Film se može pogledati u poveznici OVDJE:

Počivajte u miru Božjem dragi Silvo. S Vama smo proveli divne trenutke.