Umirovljenik Branko traži Mariju koju je ljetos u Biogradu spasio od utapanja

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista, a pod naslovom „Umirovljenik Branko pokušava ući u trag Mariji koju je ljetos u Biogradu spasio od utapanja“ prenio ga je portal Podravski.hr. Odlučili smo ga i mi podijeliti na našim stranicama i pomoći Branku u potrazi za Marijom. Osim toga, važno nam je istaknuti i njegovo dobro djelo. Pošto taj portal ne dozvoljava korištenje fotografija, ovo što gledate u naslovnici nije Marija, već obična ilustracija. U linku orbjavljenog članka možete vidjeti jedino Branka. Što je objavio podravski portal sa sjedištem u Koprivnici pročitajte u nastavku…

Branko Napan (77), umirovljenik iz Novigrada Podravskog ljetos je, tvrdi, spasio život ženi koja se utapala u moru. Iako se to dogodilo prije više mjeseci, Napan je odlučio tek sada progovoriti o tome jer se nada da bi mogao doći u kontakt sa ženom za koju zna samo da se zove Marija i da je iz Samobora.

„Išao sam prijatelju u Novigrad kraj Zadra, a jednog dana odlučio sam svratiti do obližnjeg Biograda. Kao da me nešto vuklo ondje, neka sudbina, a ispostavilo se da sam zaista ondje na kupanje otišao s razlogom.“, prisjetio se Napan, koji je u jednom trenutku primijetio ženu kako se utapa u moru.

Tihi vapaj u pomoć

„Činilo mi se na prvu da se praćaka kao dijete iako sam odmah shvatio da se radi o odrasloj ženskoj osobi. Bila je malo dalje od mene, prema otvorenom moru, a kada sam krenuo prema njoj, vidio sam da se nešto čudno događa. Jedva čujno je viknula u pomoć i nitko osim mene je nije uspio čuti iako je plaža bila puna kupača.“, kazao je Napan koji je brže od Marka Spitza doplivao do žene koja je već bila na rubu snaga.

„Kad sam došao do nje, već se okrenula i potrbuške je ležala s glavom u vodi. Već je izgubila snagu i kao da se predala. Pokušao sam je preokrenuti i osoviti, no nisam uspio jer glava joj je počela tonuti u vodu. Jedva sam joj nekako uspio glavu izvući iz vode i počela je pljuckati i iskašljavati vodu te sam je počeo vući prema obali. U blizini su se nalazili neki Česi ili Slovaci, muž i žena s malenim djetetom te sam povikao prema njima da mi dođu u pomoć.“, rekao je Napan i prisjetio se kako su ženu jedva uspjeli izvući van.

Izgubio kontakt

„Sjedila je u plićaku 15 ili 20 minuta i polako je dolazila k sebi. Nešto poslije sam razgovarao s njom, valjda 20 puta je ponovila hvala i da ju je uhvatila neka panika. Samo mi je rekla da se zove Marija i da je iz Samobora te da joj se muž zove Branko kao i ja i otišla je svojim putem. Nisam više kontaktirao s njom, a tek drugog dana mi se sve počelo odmotavati i nisam uspio reagirati u taj prvi trenutak jer mi je bilo bitno samo da je izvučem iz mora. Kako vrijeme ide, tako mi sve više kroz glavu prolazi misao da bih se volio susresti s njom i porazgovarati, no ne znam kako doći do nje.“, kazao je Novigradec koji se nada da bi Marija iz Samobora putem medija mogla čuti da je traži i kontaktirati ga.

„Mislim da je to bila neka sudbina što sam se tog dana u to vrijeme našao baš na toj plaži. Točno se sjećam i dana i vremena, bilo je to 7. srpnja u 11 sati, a jednostavno kao da me nešto tog dana vuklo u Biograd na tu plažu. Kad sam bio mlađi s obitelji sam u kamp kućici ljetovao ondje, vozio se po Vranskom jezeru i okolnim mjestima i puno bi mi značilo da se uspijem ponovno naći s gospođom Marijom .“, zaključio je Branko Napan.

 

FOTO Pixabay/ilustracija

Izvor: Podravski.hr