Rijetko viđene fotografije Biograda na Moru iz sredine ’60-ih godina prošlog stoljeća

Nedavno je Bernard Vlaović u Facebook grupi Biograd podijelio rijetko viđene fotografije Biograda na Moru snimljene sredinom ’60-ih godina prošlog stoljeća.

„Ako se ne varam, ovo bi morale biti maškare u periodu između 1964. i 1967. godine. Lijepo se vidi kapelica kod katastra i sadašnja turistička zajednica.“, napisao je Bernard Vlaović u opisu fotografija.

Riječ je o četiri crno-bijele fotografije koje je snimio Bernardov otac Marko, vrlo vjerojatno na pokladni utorak, uoči čiste sride i korizme, kao i u godinama koje su uslijedile kasnije, karnevalska povorka zadnji dan karnevala i karnevalskih ludosti tih godina.

Fotografije nama danas predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i jedinstven uvid u prošlost Biograda na Moru i arhitekturu grada. Kada usporedimo ono prije i ovo danas, time stječemo uvid i u njegov razvoj. One su također dobar način da naučimo nešto o našim prethodnicima i tradiciji koju smo naslijedili, u konkretnom slučaju dugogodišnjoj tradiciji karnevala koji je u posljednje vrijeme izbrisala (nadamo se privremeno) aktualna pandemija.

Zamolili smo Bernarda da nam ustupi fotografije za širu publiku koja prati naše objave, što je on odobrio i mi mu ovim putem javno zahvaljujemo <3

Na našoj Facebook stranici pogledajte video u kojem smo pri kreiranju koristili stare fotografije Biograda na Moru snimljene 60-ih godina prošlog stoljeća: