„Govorite li hrvatski?“, svjetska monodrama u Biogradu na Moru, nakon izvedbi u Tkonu, na otoku Babcu nasuprot Turnja i u Svetom Filip i Jakovu

Nakon izvedbi u Tkonu, na otočiću Babcu nasuprot Turnja u Pašmanskom kanalu i Svetom Filip i Jakovu, i biogradska publika dobila je jedinstvenu mogućnost poslušati iznimno moćnu i sugestivnu interpretaciju stihova i odabira antologijskih tekstova hrvatske baštine i književnosti Joška Ševe, autora koji je istodobno i redatelj i izvođač monodrame „Govorite li hrvatski?“.

Ovaj nagrađivani kazališni, televizijski i dramski glumac, virtuozni hrvatski dramski prvak i profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nastupio je sa svojom antologijskom monodramom i koncem srpnja ove godine, na 31. susretu dalmatinskih klapa, na trgu ispred crkve svetog Mihovila u Svetom Filip i Jakovu.

U Tkonu je gostovao u siječnju 2019. godine. U kolovozu prošle godine njegova predstava je gostovala i na otočiću Babcu  u Pašmanskom kanalu odmah nasuprot Turnju u sklopu trećeg po redu teatra Babac Open Air u organizaciji TZO-a i Općine Sveti Filip i Jakov.

Njegova predstava izvedena je više od 580 puta diljem svijeta, od praizvedbe u Gavelli 1994. godine, preko Zagreba, Dubrovnika, Splita, Skopja, Šibenika, Münchena, do Maribora i ostalih gradova i preko 55 država, kako u kazalištima, tako i u ambijentalnom teatru koji donosi ozračje izvorišta baštine.

I najzad u Biogradu na Moru izvedena je 12. kolovoza u noći pod zvijezdama padalicama u jedinstvenom povjesnom prostoru Narodnog trga (Trg Brce), na tlu konzerviranih ostataka ranosrednjovjekovne trobrodne bazilike Svetog Ivana Evanđeliste, gdje je biogradska publika dobila rijetku mogućnost poslušati iznimno moćnu i sugestivnu interpretaciju stihova i odabira antologijskih tekstova baštine hrvatske književnosti autora koji je istodobno i redatelj i izvođač.

U izvedbi punoj snažne transformacije, ne samo ekspresije i geste, nego i zvučnom artikulacijom transformacije jezika i povijesnih dijalekata, Joško Ševo uspio je očarati biogradsku publiku i duboko dojmljivo prenijeti je u ozračje minulih stoljeća kroz znalački odabir tekstova pretočenih u dramatičnu sintezu prepunu dramatičnog naboja u iznimno moćnu izvedbu koja je osvojila publiku te ostavila neizbrisiv trag višestrukog estetskog doživljaja.

Ševina antologijska predstava po svome značenju i monumentalnosti doživljaja uspjela je moćnom sintezom objediniti stoljeća, hrvatske velikane misli i pera, koji su ostavili traga u povijesti hrvatske književnosti. Ujedno nas je podsjetila na spomenike koji su utemeljili kronologiju te su poveznice povijesti i jezika kao glavnog nositelja hrvatskog identiteta. Uvodni i završni dio predstave upotpunili su efektni pučki i korizmeni napjevi, poput „Puče moj“,  s kostimiranim glumcima u redovničkim monaškim crnim i bijelim habitima s kapuljačama i svjetlosnim efektima odsjaja upaljenih svijeća.

Pod vedrim noćnim nebom u svetištu bazilike na tren smo se dotakli velikana misli i mudrosti utkanih u stranice i spomenike hrvatske baštine – od Bašćanske ploče i razdoblja Kolomana, što nas je podsjetilo na glagoljsku epigrafiku, do vremena Ivana Gundulića, Marka Marulića, Marina Držića, Petra Zrinskog, Tina Ujevića, Antuna Gustava Matoša, Josipa Prudeusa, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Viktora Vide, Augusta Šenoe, Ive Vojnovića, Antuna Branka Šimića, Vinka Nikolića…

U zacijelo najzahtjevnijoj kazališnoj formi izborom tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremene hrvatske književnosti i to na svim hrvatskim dijalektima, kroz dramatičnu transformaciju govora i geste, autor je želio osvijestiti vrijednosti i dragocjenosti koje su utemeljile hrvatsku jezičnu baštinu te istaći važnost hrvatskog jezika i kulture, što je i te kako bitno u vremenu u kojem živimo u kontekstu neizbježnih izazova globalizacije.

Njegova nastojanja u više navrata nagradili smo u Biogradu na Moru gromoglasnim pljeskom. Nakon predstave rado je s publikom podijelio vlastite doživljaje nastupa i kompleksnosti izvedbe ove zahtjevne monodrame.

Predstavom su nas počastili Grad Biograd na Moru i njegova pripadajuća turistička zajednica, vjerujemo u sklopu Biogradskog kulturnog ljeta 2021. Najavili su je plakatima na panoima uz frekventnije prometnice grada.

P.S. Na našoj Facebook stranici pogledajte neke detalje s predstave izvedene u Biogradu na Moru.

Izvori: Lokalni.hr, eZadar.net.hr, Facebook stranica BnM portala…