Crno-bijeli svijet dr. Vinka Pešića u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru

Sinoć je u Zavičajnom muzeju Biograda na Moru otvorena deveta po redu izložba cijenjenog Vinka Pešića iz Biograda na Moru, liječnika obiteljske medicine u Pakoštanima i vrsnog umjetnika.

Na svečanosti otvorenja izložbe pod nazivom „Obojeno crno-bijelim“ nazočnima su se ispred zgrade muzeja obratili dr. Tonći Jeličić, vlasnik Gradske galerije Biograd na Moru i Graf Art obrta za poslovno posredništvo i organizaciju izložbi, Draženko Samardžić, ravnatelj muzeja i sam autor, dr. Vinko Pešić. Svečanom dojmu ispred zgrade muzeja pridonio je i solo nastup biogradskog virtuoza na saksofonu, Tomislava Milačića, i njegov sjajan jazzy zvuk na biogradskoj rivi u ljetno predvečerje.

Dr. Jeličić u uvodnom dijelu istaknuo je, točno „u sridu“, zadovoljstvo brojem nazočnih posjetitelja.

„Drago mi je da ima manje ljudi nego što smo očekivali, jer je jako vruće, kako se kasnije u muzeju ne bi stvarale nepotrebne gužve.“, rekao je.

Opisao je i put do nastanka izložbe.

„Sve je počelo jednom kavom koju smo proglasili „vijećem za umjetnost i kulturu Biograda“. I potom smo napravili još nekoliko „sjednica“. Pri realizaciji imali smo poteškoća organizacijsko-tehničke prirode, ali kasnije ćete vidjeti koliko se naš trud isplatio. Nakon serije tematskih izložbi, odlučili smo se za ovu monokromatsku „Obojenu crno-bijelim“, čiji je naslov sam autor predložio.“, rekao je dr. Jeličić, pritom opisujući i tehnički put nastanka fotografije, eksperimentiranje s ispisom i traženje najbolje varijante.

„Crno-bijela fotografija prije jedno 200-tinjak godina bila je nešto drugo, kasnije su došli i crno-bijeli filmovi, crno-bijeli foto-papir. Danas, u eri digitalne fotografije stvari su se značajno promijenile. Postoje filteri, jedan od osnovnih alata photoshopa, gdje su još dodatne tehničke mogućnosti. Najzad smo koncepcijski nastojali dvije ili više fotografija povezati idejom, pa ćemo naposljetku ostaviti posjetiteljima da vidite čime smo bili vođeni. Kad biste izdvojili jednu fotografiju iz cjeline i odnijeli je na neko drugo mjesto u galeriji, nakon nekog vremena mislim da bi dojam bio i više nego dobar.“, istaknuo je dr. Jeličić i potom izrazio zahvalu ravnatelju muzeja, Draženku Samardžiću i nabrajao kvalitete dr. Pešića, autora fotografija. Najavio je za iduću godinu ideju koju bi bilo zgodno realizirati, a to je da se na istom ovom mjestu obilježi deseta, jubilarna godina, njegovog umjetničkog stvaralaštva.

Više fotografija sa svečanosti otvorenja izložbe:

Ravnatelj muzeja, Draženko Samardžić, podržao je dr. Jeličića u njegovom obraćanju nazočnima, te posebno istaknuo sponzore, gdje je spomenuo Grad Biograd na Moru kao osnivača i vlasnika muzeja, hotelsku kuću Ilirija resort i predsjednika uprave Gorana Ražnjevića, Gradsku galeriju Biograd i medijske pokrovitelje Radio BnM i ostale koji ih prate. Opisao je interes publike pri samom postavljanju izložbe, gdje su svi bili oduševljeni, te je izložbu ocijenio jednom od uspješnijih.

„Odnosno, i onih prethodne su bile svaka na svoj način kreativne, ilustrativne, koloritne, ali dozvolimo, ovo je jedna specifična crno-bijela fotografija koja je, kao takva, neizostavna, kao što je dr. Pešić naglasio u predgovoru, ona je uistinu bezvremenska.“, rekao je Samardžić. Poslužio se potom citatom iz kultne serije „Prosjaci i sinovi“, onim dijelom kada se don Pavao na samrti obratio Matanu govoreći kako mu je Bog dao brojne talente zbog kojih je uspješan i gdje na kraju antologijske scene zaključuje: „Mnogih sam se radosti u životu odrekao, ali mi je samo za jedno žao. Malo sam se smijao, malo šalio…“

„Ja mogu doslovno reći da mene svaki put Vinkove izložbe kao takve dignu. Recimo, netko pije Red Bull, koristi nekakve druge stvari, a mene uistinu izložbe njegove drže danima pod dojmom ljepote, jer sam bio doslovno ispred svake slike stao i o svakoj slici može se izvući bezbroj priča.“, rekao je Samardžić i pritom istaknuo kako je ovom izložbom obogaćena biogradska ljetna kulturna scena.

Na samom kraju, nazočnima se obratio i sam autor izložbe, dr. Vinko Pešić, koje je zahvalio Samardžiću i dr. Jeličiću te nazočnima koji su uveličali svečanost otvorenja izložbe, te se prisjetio otvorenja svoje autorske izložbe „Sjaj u tami“, kada su cijela riva i muzej u kolovoškoj noći 2019. godine bili poplavljeni.

Tijekom otvaranja izložbe dr. Pešića “Sjaj u tami” plimni val je prošao preko biogradske rive i između ostalog poplavio prizemlje Zavičajnog muzeja. Usprkos tomu što su valovi i plimni val dotukli brodove, restorane i ulice, ništa nije moglo spriječiti otvaranje ove izložbe.

„Imao sam 8 izložbi u ovom muzeju, one su uvijek bile tematski odrađene i u boji su bile, izrazito koloristički naglašene. Ove godine smo se odlučili za crno – bijelu fotografiju za koju kažu da je bezvremenska. Postoji razlog što oduzimanjem boje često zapravo ne možemo odrediti vrijeme ili mjesto gdje je fotografija snimljena. Fotografije u boji oku su ugodnije, nego crno-bijele. Međutim, crno-bijela fotografija ima jednu drugu mogućnost, da vas uvlači u drugu priču i osobne emocije, to jest da svaka fotografija koju gledate drugačije prezentiramo i drugačije je doživljavate. Nekima crno-bijele fotografije izazivaju tjeskobu, nemir, a nekome ushit. Uglavnom, ne ostavljaju vas ravnodušnim. Izložio sam ovdje oko 53 fotografije . One su nastale zadnjih 15-ak godina. Većina tih fotografija, zapravo sve, snimljene su digitalnim fotoaparatom i sve su u boji, međutim, kod određenih prizora sam unaprijed te boje vidio kao crno-bijele i tako ih prezentirao. Neke od njih, manji dio, zapravo tek kad ih stavite u računalo, tek tada vidite da bi zapravo puno bolje funkcionirale kao crno-bijele fotografije. Recimo Ćokovac, koji svaki dan gledamo. Nikako ga nisam mogao „uhvatiti“ tako kako bih ja želio. I kad sam ga prebacio u crno-bijelo, to je ono kako ja vidim Ćokovac. I ja se nadam da će i kod vas taj pogled na Ćokovac, ali ne samo na Ćokovac, već i druge fotografije, izazivati određene emocije i da ćete biti zadovoljni s onim kako sam ja prikazao.“, ispričao je dr. Pešić.

Dr. Vinko Pešić prilikom otvorenja izložbe “Biogradske procesije”

Dr. Pešić naglasio je obilježje crno-bijele fotografije kao umjetničke, monokromatske fotografije koja je nastala prije 200-tinjak godina, te svoju želju da u svom opusu ima izložbu takvih fotografija. Potvrdio je prethodno najavljenu mogućnost jubilarne izložbe koja bi mogla biti retrospektivnog karaktera. Kao i prethodnici, dr. Pešić je zahvalio svojim suradnicima i sponzorima, proglasio izložbu otvorenom i stavio se na raspolaganje ukoliko bude kakvih dodatnih pitanja od strane nazočnih.

Izložba crno-bijelih fotografija dr. Vinka Pešića u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru bit će otvorena do kraja mjeseca rujna 2021. godine.

Među publikom uočili smo čestog gosta svečanostima u muzeju, vrsnog umjetnika Vladimira Pilingera, ujaka poznate pjevačice Sanje Doležal, koji je također u ovom muzeju u srpnju 2017. godine imao svoju izložbu drvenih skulptura.

Vladimir Pilinger i moja malenkost