U HDZ-u Biograd grabež ne priznaju i sad je status quo „’ko je jamio, jamio“?!

U svom saborskom mandatu od 2000. godine do 2003. godine, Hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs ušao je u povijest svojom izjavom ,,’ko je jamio, jamio“. Čuvena i najcitiranija fraza svih vremena poslije je priznata i od Ustavnog suda Republike Hrvatske, a njen tvorac postao vizionar koji je na ovim prostorima jači od babe Vange. Njegova izjava i danas je aktualna, tiče se sada druge točke predizbornog programa HDZ-a Biograd tj. one koja započinje s „Imovinsko pravni sporovi…“

Objavom predizbornog programa HDZ-a Biograd ne stišava se bura među građanstvom. U nikad tišoj kampanji za lokalne izbore, barem medijskoj, osim točaka predizbornog programa koje se više-manje odnose na višemilijunske projekte koji su ,,u tijeku, izradi ili pri kraju“, jedna točka uzburkala je duhove prošlosti, a kako smo prethodno naveli ona glasi: ,,Točka 2.; Imovinsko pravni sporovi: Obnova zemljišnih knjiga je završena, Grad je uknjižen na sve svoje zemljište „grabež“ ne priznajemo“!?

Osim pravopisnih grešaka u samoj konstataciji izjave, postavilo bi se pitanje: je li ovom točkom programa kandidat HDZ-a Ivan Knez zajedno s novim šefom gradskog ogranka stranke Šimom Mršićem počinio: ,,harakiri“? Dva dana uoči izbora prozvati za ,,grabež“ sebe, obitelj, prijatelje i na kraju kritičnu masu koja te održava na vlasti doista je drsko, hrabro ili bahato. Pogotovo zbog sljedećih dokazivih činjenica, za koje smo pribavili i postojeću dokumentaciju.

Od 2007. godine i pokretanja obnove zemljišnih knjiga, svake izbore najbitnija točka rasprave je rješavanje imovinsko-pravnih sporova. Nije tajna da vladajući HDZ u Biogradu godinama opstaje na vlasti većinom zbog glasača s područja Grande, Kose Istok i Kose Zapad. Činjenica jest i da navedeni dijelovi za razliku od ostatka grada imaju veću izlaznost na svim pa i lokalnim izborima.

Gradska vlast je kroz obnovu zemljišnih knjiga, za razliku od Općina Pakoštane ili Sukošan, zauzela stav da oplemeni svoju imovinu i korist, te da će samu obnovu iskoristiti za upisivanje vlasništva nad svim površinama koje su između ostalog bile upisane kao Opće narodna imovina u bivšoj državi, a 1991. godine su zatečene unutar granica građevnog područja naselja. Tim postupcima gradska vlast građanima nije priznavala institut ,,dosjelosti“ kojim su sukladno Zakonu o vlasništvu imali pravo na besteretnu uknjižbu prava vlasništva.

Zanimljivo je stajalište Biogradskog HDZ-a na čelu s gospodom Mršićem i Knezom da će se odlučno suprotstaviti ,,grabeži“ stogodišnje imovine, odnosno stogodišnjih mirnih i poštenih posjeda, a kakvo je stajalište zauzela sudska praksa kojom ipak građani nakon skupih i dugotrajnih procesa ipak uspijevaju uknjižiti svoje vlasništvo, isto kao što su i njihove obitelji.

Zanimljivo je da je upravo gradonačelnik Ivan Knez, presudom Općinskog suda u Biogradu na Moru, Posl. br. II P-197/96. od 4. prosinca 1996. godine, stekao i uknjižio pravo vlasništva temeljem instituta dosjelosti nad čest. zem. 3110/3, 536/2, 536/3, 1302/3 i 3125/2, sve stare izmjere k.o. Biograd. Zanimljiva konstatacija je da je presuda donesena 4. prosinca 1996. godine, svega nekoliko dana prije stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji je od 1. siječnja 1997. godine. Reklo bi se: ,,prava informacija u pravo vrijeme, zlata vrijedi.“ Nakon toga, uslijedilo je širenje njegove ulice, pa nema potrebe niti ćemo ponavljati priču nedavno objavljenu na društvenim mrežama, a riječ je o kupoprodaji dijelova zemljišta između člana uže obitelji gradonačelnika i samog Grada sa svrhom proširenja ulice sa super cijenom otkupa.

Nejasan je i stav odnosno odlučnost ili neupućenost novog predsjednika HDZ-a Biograd Šime Mršića koji je činom objave ove točke predizbornog programa praktički osudio i svog vlastitog oca koji, kako vidimo, pokrenutim postupkom pojedinačnog ispravnog postupka pokušava dokazati svoje vlasničko pravo, ili pak obitelji i susjeda koji su već proknjižili svoja prava vlasništva. Postavlja li se kao jedino ispravno i moralno od strane državnog tajnika i predsjednika gradskog ogranka koji je imenovao i kandidata za gradonačelnika i koji je i sam kandidat za gradsko vijeće, da svog vlastitog oca pozove da povuče prijedlog za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka s obzirom na to da se prema drugoj točki predizbornog programa stranke tu radi o ,,grabeži“ ili pak da povratom imovine od strane uže obitelji kao i gradonačelnika i njegove u skladu s onime za što se zalažu ipak pomogne Gradu, a samim time i građanima?

Ostaje za vidjeti hoće li ,,kritična“ masa građana i nakon ovoga hraniti bič koji ih tuče godinama, ili će pak izlaskom na izbore obznaniti ,,konačni pad“ još jedne bahate političke ideologije.

Izrezani komadić predizbornog plakata HDZ-a Biograd