Ljetno računanje vremena počinje od nedjelje, 28. ožujka

Svakih nekoliko mjeseci po jedanput mučila su nas navlaš ista pitanja: Jel’ mičemo naprid ili nazad? Oćel’ bit dva ili tri? Oćemol’ spavat sat kraće ili sat duže?

U doba korone sva ova pitanja čine se besmislenima. No vrijeme i dalje neumitno teče.

Promjena računanja vremena iz zimskog u ljetno uslijedit će u noći na nedjelju, 28. ožujka 2021. godine u 2 sata iza ponoći tako da se 2 sata, 0 minuta i 0 sekundi računa kao 3 sata, 0 minuta i 0 sekundi, sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena. Ovo je službena obavijest Državnog zavoda za mjeriteljstvo. U nedjelju, 28. ožujka, kazaljke na satu ili brojke digitalnog sata pomiču se, dakle,  jedan sat unaprijed i vrijeme u 2 sata ujutro od tog trenutka računamo kao 3 sata.

U nedjelju ćemo se, dakle, probuditi sa saznanjem da još uvijek vlada pandemija, ali da se u neko doba noći ura promijenila s dva na tri.

Sudeći prema novom računanju vremena, svanut će nam jutro ranije.

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 31. listopada 2021. godine kada će započeti zimsko tako da će se u 3 sata, 0 minuta i 0 sekundi pomicanjem za jedan sat unatrag navedeno vrijeme računati  kao 2 sata, 0 minuta, 0 sekundi. I dalje sve regularno.

Dođe li u međuvremenu do promjene, javit ćemo.

Praksa prelaska na ljetno vrijeme mijenjala je i obračun električne energije, pa se struja utrošena od 8 ujutro do 22 sata navečer obračunavala prema višoj tarifi, a od 22 sata navečer prema 8 sati ujutro prema nižoj tarifi.

Svjetla na autima ipak ne gasimo s početkom ljetnog računanja vremena.

Novi zakon o sigurnosti prometa na cestama odredio je da dnevna svjetla gasimo tek nakon 31. ožujka, a ne s početkom ljetnog računanja vremena. Svjetla moramo imati u uvjetima slabije vidljivosti, a vozači mopeda i motocikala ih moraju imati stalno upaljena tijekom cijele godine.