Pismo čitatelja zbog kojeg Biograjski vrijedi više: „Fenomenalni ste. Zadovoljstvo je čitati…“

U jeku korona krize koju je proživljavao Biograd na Moru, kada smo bili malo posustali i posvetili se tzv. korona vijestima, primili smo 29. ožujka ove godine na našu službenu e-mail adresu biograjski@yahoo.com jedno vrlo podupiruće i optimistično pismo.

„Poštovani.

Ovaj vaš Biograjski mi je pričinio takvu radost da ne možete vjerovati. Fenomenalni ste. Zadovoljstvo je čitati i sjetiti se svega što se dešavalo u Biogradu, s razlogom, jer poznajem mnoge ljude od kojih su mi neki bili i veliki prijatelji. Pročitao sam tu ime i svoga pokojnoga oca koji 1957. godine bio prvi direktor poduzeća Ilirije, Blaža Ćuka.

Živili smo u starom Hotelu Europa na drugom katu. Cijelu osnovnu školu proveo sam u Biogradu, prekrasnom gradiću, prekrasne prirode. Dakako da sam ponosan jer je to poduzeće hranilo mnoge Biograjce i ljude iz okolnih mjesta.

Javljam vam se da vam zaželim sve najbolje, sreću i lijepo pisanje.

Veliki i lijep pozdrav od Jakše Ćuka (čućina u ono vrime, bili su i šubijoti malo stariji u vaterpolu).  Još jednom živi i veseli bili unatoč Korone.“

Stari hotel Ilirija

Mi smo se nemalo iznenadili na ove lijepe riječi, osobito kad smo više puta bili izloženi kritikama, nego pohvalama. Sreća se okrenula u našu korist. Ugodno iznenađeni s (ne)malim zakašnjenjem odgovorili smo i zahvalili potpisniku pisma – gospodinu Jakši Ćuka, na njegovim lijepim riječima i osobnom svjedočanstvu.

No ovih dana Zavičajni muzej Biograd na Moru objavio je na svojoj službenoj Facebook stranici još jedno njegovo pismo koje upotpunjuje ovo prvo upućeno nama i mnogo toga objašnjava:

“Kao dijete od 1957 – 1964., s majkom, ocem, sestrom i bratom živio sam u Biogradu na Moru, na drugom katu staroga hotela Evropa. Otac Blaž Ćuk bio je prvi direktor i jedan od osnivača hotelskog poduzeća Ilirija 1957., koje se do tada nazivalo Jadran. Napravio je veliki posao u promoviranju biogradskog turizma. Inicijator je gradnje kultnog restorana plesnjaka Soline, te istog takvog i u Filip Jakovu. Ponosan sam na svoga oca, jer je u to vrijeme zaposlio i školovao za ugostiteljstvo mnoge mlade ljude iz Biograda i okolice. Davao je vaterpolistima besplatno spavanje i hranu, kako onima koji su igrali za Biograd, tako i gostima koji su dolazili igrati protiv Biograda. U Biogradu su u to vrijeme gostovale najbolje vaterpolo ekipe, a utakmice su bile praznici za turiste i domicilno stanovništvo, sve popraćeno limenom glazbom i veseljem. Nićeno, Čorić, Šangulin(mlikarica), Bulić, Dragičević, Nerlović, Abatinović, Jeličić, Lukaćići, Radović, nekada bi branio i proslavljeni košarkaš Troskot i mnogi drugi ostali su prave legende biogradskog vaterpola. Jedan od velikih koji je davao vaterpolo podršku i osnivač bio je i veliki čovjek Slaven Benković.

Uživajući u čitanju i gledanju slika vašeg prekrasnog Muzeja olakšam sebi život, a vratim se u vremena velikog prijateljstva, poštivanja i pomaganja jedni drugima. Život nije bio lagan, ali je bio veselo i pošteno.

U prilogu vam šaljem 2 slike pok. oca na kojima sve piše. Kao dijete stigao je u Split 1925., a dizao je turizam u Crikvenici, Rabu, Biogradu, motele u Starigradu i Novigradu s velikim uspjehom, ali bez mrlje, da je ikada i komad kruha uzeo u hotelu i donio kući.

Svi u obitelji smo bili časni, moralni, skromni i takvi smo do dan danas ostali. Na kraju vas pozdravljam uz podršku, da i dalje radite za dobrobit Biograda i njegove povijesti.”

Zavičajni muzej Biograd na Moru zahvalio se gospodinu Jakši Ćuku na pisanom svjedočanstvu i na navedenim crticama iz biogradske prošlosti, koje smo mi bili slobodni podijeliti, kao i fotografije njegova oca, Blaža Ćuka, prvog direktora i jednog od osnivača današenjeg perspektivnog poduzeća Ilirija, koji je dio povijesti Biograda na Moru.

Stari i novi hotel Ilirija