Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, uputio priopćenje mještanima o nizu mjera koje donosi

Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon uputio je danas priopćenje mještanima, koje započinje porukom: „Svi moramo biti odgovorni i solidarni“. Bili smo slobodni u izvornom obliku prenijeti priopćenje, gdje načelnik Općine Tkon svoje mještane upoznaje s konkretnim mjerama koje donosi u skladu s aktualnom situacijom u zemlji i inozemstvu.

SVI MORAMO BITI ODGOVORNI I SOLIDARNI

Drage mještanke i mještani,
Suočeni s teškom situacijom u državi i društvu koju je izazvala pandemija koronavirusa, vrijeme je da svi zajedno pokažemo odgovornost, solidarnost i zajedništvo kako bi što bezbolnije prevladali teškoće i što brže iz njih izašli.

Poštivajući preporuke Vlade Republike Hrvatske o smanjenju proračunskih rashoda te uštedama na svim poljima djelovanja, kao i pružanje pomoći našim gospodarstvenicima, Općina Tkon je pripremila niz mjera koje će poslati Općinskom vijeću na usvajanje.

Prioriteti proračuna u nadolazećim izmjenama i dopunama su osigurati sredstva za potrebe djece i obitelji te socijalne skrbi. S tim u vezi već se provodi Odluka o obustavi plaćanja naknade za dječji vrtić od prvog dana stupanja na snagu odluke koja se odnosi na obustavu rada vrtića. Isto tako ćemo nastaviti sa uplatama učenickih naknada i studenskih stipendija bez obzira na mjeru obustave održavanja nastave u obrazovnim ustanovama.
Prioritet nam je osigurati održavanje hladnog pogona, ali i nastaviti s nekim važnim projektima kao što su uređenje plaže Studenac i EU projekt Arca Adriatica.
Smanjili smo broj rasvjetnih tijela javne rasvjete uz zadržavanje njene osnovne funkcije. Smanjit ćemo broj javnih nabava za sve projekte i programe koji nisu od vitalnog značaja za funkcioniranje zajednice.

Kao načelnik općine donijet ću odluku o smanjenju plaća u općinskoj upravi, ustanovama i tvrtkama koje su u njenom vlasništvu, a visina smanjenja će ovisit o naputku Vlade RH za sve jedinice lokalne i područne ( regionalne ) samouprave.
Ostale prijedloge odluka uputit ćemo Općinskom vijeću na usvajanje a one su:
– smanjenje visine naknade općinskom načelniku i zamjeniku za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa,
– ukidanje isplate naknada općinskim vijećnicima za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa,
– obustava plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Općine za vrijeme trajanja odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata svih kategorija,
– obustava naplate korištenja javnih površina i prostora na tržnici za vrijeme trajanja odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata svih kategorija i rada tržnica na otvorenom,
– oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju ugostiteljskim objektima svih kategorija za vrijeme trajanja odluke o zabrani rada,
– oslobađanje plaćanja naknade za postavljanje reklama za vrijeme trajanja odluke o reduciranom radu trgovina, zabrani rada ugostiteljskih objekata svih kategorija i objekata uslužnih djelatnosti,
– privremena obustava financiranja rada udruga za vrijeme zabrane održavanja kulturnih i sportskih događaja i mjere ograničenog okupljanja na javnim površinama i u zatvorenim prostorima.
Isto tako predložit ćemo oslobađanje plaćanja parkinga dok traje mjera privremenog napuštanja mjesta prebivališta.
Izmjene zakona za financijsko rasterećenje turističkog sektora, kao i izmjene Općeg poreznog zakona (porez na dohodak, porez na dobit i doprinosi) u znatnoj mjeri će smanjiti priljev financijskih sredstava u Općinski proračun.

Zbog sveopće situacije i svega navedenog u narednom razdoblju očekujemo znatne promjene u proračunu: u prihodima otežani priljev sredstava, a u rashodima prilagođavanje situaciji u kojoj se nalazimo.

Da bi smo u ovome uspjeli potrebna je odgovornost i solidarnost svih nas. S ovakvim predloženim mjerama krizu ćemo prebrodit s manjim posljedicama.

Zahvaljujem se Stožeru civilne zaštite općine Tkon, DVD-u Tkon, svim volonterima, zaposlenicima u trgovinama prehrane, mesnice, ljekarne i pošte, Crvenom križu Biograd, ambulanti Tkon, Jadroliniji, svim humanitarcima na različitim darovima Općini i Stožeru civilne zaštite, zaposlenicima Općine Tkon, Orliću d.o.o, Turističkoj zajednici Općine Tkon koji odrađuju svoj posao svakodnevno i svima ostalima koji nesebično pomažu na razne načine kako bi održali situaciju pod kontrolom i olakšali život svima!

Poštujte upute i OSTANITE DOMA !

Općinski načelnik
Goran Mušćet

Naslovna fotografija: Tihomir Benčić