Najnovije priopćenje Stožera civilne zaštite grada Biograda na Moru: „Stanje u Biogradu nije alarmantno“

Preko Radio Bnm-a Stožer civilne zaštite Grada Biograda na Moru poslao je nepotpisano priopćenje Stožera civilne zaštite grada Biograda na Moru u kojem piše:

“Dragi sugrađani, svjedoci smo da se ovih dana u medijima i na društvenim mrežama susrećemo sa velikom količinom informacija od kojih je jedan dio nažalost netočan.

Stoga Vas ovim putem informiramo kako stanje u Gradu Biogradu na Moru nije alarmantno jer prema zadnjim informacijama stručnjaka, trenutno u Biogradu na Moru niti jedna osoba nema simptome korona virusa, uključujući članove obitelji jedne pacijentice iz Biograda na moru, koja se trenutno nalazi u bolnici i kojoj želimo brz oporavak.

Također naglašavamo da nitko od djelatnika gradske uprave Grada Biograda na Moru trenutno nema simptome korona virusa, niti se nalazi u samoizolaciji jer za to nema potrebe, ali se svejedno i dalje radi pod posebnim mjerama opreza.

Zahvaljujemo svim sugrađanima na razumnom ponašanju i postupanju, te još jednom pozivamo sve građane Grada Biograda na Moru da se i dalje pridržavaju svih uputa i preporuka nadležnih službi jer jedino takvim ponašanjem i postupanjem možemo zaštititi svoje bližnje, starije osobe i ostale.”

Ovako sročeno priopćenje ne samo da nije umirilo pojedine građane grada Biograda na Moru, već ih je dodatno uzrujalo. Na Facebook stranici Radio BnM-a neki od njih ukazali su svojim komentarima na određene nepravilnosti u mjerama samozaštite.

Podsjećamo, kontradiktorne informacije stizale su ovih dana i iz same Gradske uprave Grada Biograda na Moru. Gradonačelnik Ivan Knez govorio je o zatvaranju Gradske uprave, dogradonačelnik Marijan Stopfer, koji je prema prethodnim priopćenjima objavljenim na Radio Bnm-u i načelnik Stožera civilne zaštite  Grada Biograda na Moru – o nezatvaranju Gradske uprave.

Mi na našoj web stranici prenosimo sve što smatramo da je u interesu naših čitatelja, pa smo tako ovo najnovije i prethodna dva priopćenja. Nismo skloni atmosferi linča koja je upućena obitelji zaražene djevojke, jer svatko se od nas retorički gledano danas mogao naći u istoj situaciji.

Ono što smo mi laički zaključili o koronavirusu i bolesti COVID-19 koju ovaj virus izaziva možemo sabrati u najkraćim mogućim crtama u sljedećim rečenicama.

Od nas se trenutno traži samodisciplina i društvena odgovornost. Ne ostajemo doma prvenstveno da bismo SEBE zaštitili od zaraze, nego da bismo usporili njeno širenje. Italija nam može poslužiti za primjer što se dogodi kada se koronavirus nekontrolirano proširi. Broj slučajeva kojima treba liječnička pomoć tada se drastično povećava i više nema ni opreme ni ljudstva za potrebe medicinske pomoći svima kojima je potrebna, nego liječnici doslovno biraju tko ima prednost, koga spasiti.

Mi u ovome trenutku vjerojatno nemamo pojma tko je zaražen, a tko nije, iz razloga što na području grada Biograda na Moru boravi i određeni broj turista iz inozemstva, a inkubacija traje do 14 dana i zaraza može biti i bez ikakvih simptoma. Neka istraživanja iz susjednih zemalja pokazuju da su ljudi koji još ili uopće nisu razvili simptome mogu biti čak i zarazniji od onih koji simptome imaju.

Trenutno je naša društvena odgovornost ponašati se odgovorno u pravom smislu te riječi kako bismo najranjivijim i najrizičnijim članovima društvene zajednice pružili šansu za preživljavanje. Čuvajte sebe i svoje i sretno svima!

Fotografija: Radio BnM