Počinje zimsko računanje vremena, u nedjelju s tri sata na dva…

S prvim satima nedjelje 27. listopada, bez obzira na najave o ukidanju zimskog računanja vremena, u Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, završava ljetno računanje vremena i počinje ono zimsko.

To znači da kazaljke na satu treba pomaknuti jedan sat unatrag, točnije s tri sata ujutro kazaljku pomičemo na dva sata, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za mjeriteljstvo sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini.

Podsjećamo, EU je donio odluku o ukidanju prelaska s ljetnog na zimsko vrijeme i obrnuto, a posljednje takvo pomicanje sata trebalo bi biti 2021. godine.

Od sljedećeg petka, 1. studenog 2019., kako piše HAK.hr revija, sukladno članku 102. novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine (NN 70/2019), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Time se obveza paljenja dnevnih odnosno kratkih svjetala ne podudara sa zimskim računanjem vremena.

Isto tako, dok će zimsko računanje vremena trajati do 29. ožujka sljedeće godine, sa svjetlima preko dana morat ćemo voziti do 31. ožujka sljedeće godine.

Podsjetimo na kraju, motoristi kroz cijelu godinu moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje na svojim motociklima.